Звичайний манікюр гель-лаком, без якого багато красунь просто не уявляють свого життя, може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям. Вчені з'ясували, що ультрафіолет у лампі, який сушить лак пошкоджує клітини ДНК.

Про це пише Іflscience.

Незважаючи на популярність сушарок для гель-лаку і той факт, що деякі спектри УФ-променів є канцерогенними, ніколи не проводилося офіційних досліджень впливу випромінювання на живі організми.

Нюдовый маникюр. Фото Freepik
Нюдовый маникюр. Фото Freepik

Вчені з'ясували, що при застосуванні ламп для сушіння гель-лаку, пошкоджується ДНК і гинуть живі клітини.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Лише 20 хвилин перебування під її світлом, годинне відновлення і ще 20-хвилинне опромінення, призвели до загибелі від 20 до 30 відсотків клітин.

Зазвичай один сеанс манікюру нігті перебувають у лампі близько 10 хвилин, що звичайно менше, ніж розглядалося у дослідженні.

Небезпечний манікюр
Небезпечний манікюр

Пошкодження, які спостерігалися в клітинах, не завжди відновлювалися, що спричиняло мутації, які можна порівняти з тими, що спостерігаються при раку шкіри людини.

"Наші експериментальні результати і попередні дані переконливо свідчать про те, що випромінювання, яке випускають УФ-сушарки для лаку, може викликати рак кисті руки і що УФ-сушарки для лаку, подібно до соляріїв, можуть підвищувати ризик раку шкіри на ранніх стадіях", - пишуть автори дослідження.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, від них прищі ростуть, як гриби після дощу: з якими продуктами треба бути обережнішими

Раніше портал Знай інформував, чому нам так погано взимку? Вчені пояснили, що не так із сезонною депресією та як її побороти

Також наш портал повідомляв, ви нічого не знаєте про здорову їжу: "шкідливі" продукти, які виявились напрочуд корисними