Нові дослідження спростовують поширений міф про шкоду жирів для печінки . Навпаки, якісні жири в помірній кількості не лише не загрожують цьому органу, а й сприяють здоров'ю.

Однак самі по собі жири обмаль – важливо також отримувати достатню кількість білків, вуглеводів та мікроелементів.

Продукти у супермаркеті / фото: Знай.ua
Продукти у супермаркеті / фото: Знай.ua

Одним із ключових для печінки та мозку є холін, відомий також як вітамін B4. Ця органічна речовина відповідає за безліч життєво важливих процесів в організмі. Зокрема, холін позитивно впливає на енергійність, витривалість, когнітивні здібності, детоксикацію, а також комунікабельність.

На відміну від поширеної думки, печінка не боїться ні жирів з їжі, ні холестерину, адже вони їй необхідні для повноцінного функціонування. Понад те, дедалі більше численні дослідження стверджують: підвищений рівень холестерину переважно викликають не продукти харчування, а порушення обмінних процесів у організмі.

Популярні новини зараз
Індексація "вкрала" надбавки: хто з пенсіонерів втратить щомісячні доплати Виплати оновляться не лише у працюючих пенсіонерів: хто отримає додаткові гроші у квітні Централізоване опалення йде в минуле: що чекати мешканцям багатоповерхівок Розсилка повісток у квітні: кого ТЦК планують мобілізувати в першу чергу
Показати ще

Тому сучасна медицина радить звертати увагу не лише на загальний вміст холестерину в крові, а й показники тригліцеридів, індекс атерогенності та стан судин. А головне – це комплексно оцінювати стан здоров'я та спільно з лікарем вибудовувати стратегію не лише лікування хвороби, а й здорового способу життя.

Продукти у холодильнику. Фото: скрін youtube
Продукти у холодильнику. Фото: скрін youtube

Для оптимального засвоєння та утилізації холіну організм потребує також фолатів (вітамін В9). Адже саме в їхній присутності відбувається синтез холіну в нашому тілі. Отримати фолієву кислоту можна з листових овочів та деяких зернових.

Кращі джерела холіну:

  1. Яловича печінка та інші субпродукти (краще пташині) - 150 г 2-4 рази на тиждень.
  2. Лосось та морепродукти (креветки, кальмари, жирна риба) – кілька разів на тиждень.
  3. Нут. Приблизно 150 г вареного, 2-3 рази на тиждень. Або горох, квасоля.
  4. Курячий жовток (1-2 на добу).
  5. Яловичина трав'яної відгодівлі, індичка (містить триптофан, який корисний для настрою та сну), куряча грудка.
  6. Цвітна капуста серед овочів
  7. Козяче молоко та кисломолочні продукти з нього.

Нагадаємо про небезпеку сну при світлі: як лише одна ніч перед телевізором може зашкодити здоров'ю.

Раніше ми повідомляли, що зниження тиску, сон та шлунок: 5 рецептів чаю для покращення здоров'я.