Сезонний афективний розлад (САР), часто званий сезонною депресією, вражає багатьох людей під час зміни пір року.

Особлива увага вона займає в зимовий період у європейців, коли темряву ми бачимо і рано-вранці, і вдень, повертаючись з роботи. Симптоми різні, але вони схожі на ті, які прив'язані до депресії. Ми спостерігаємо і зміну настрою, і втому, і переїдання. Варто знати, що це не лише через похмуру погоду. Причини невідомі, але є припущення, що вплив ще мають і внутрішній годинник організму, рівень D і вироблення гормону сну (мелатоніну). Про це повідомляє Salon.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Від регіону до регіону цей розлад, звичайно, відрізняється. Що цікаво, де зими суворі, там фіксується високий рівень щастя. А ось в інших областях звернення до психолога стає нерідким явищем.

Для подолання САР експерти радять перебувати на сонячному світлі, дотримуватись здорового харчування, вести активний спосіб життя і, за необхідності, використовувати світлотерапію. Вправи та підтримка соціальних контактів також допомагають покращити настрій та долати зимову скорботу.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Депресія. Фото:Youtube
Депресія. Фото:Youtube

Крім того, вчені активно досліджують біологічні основи САР, щоб покращити його розуміння та лікування. Зокрема, вивчають генетичні зв'язки, вплив світла на біоритми та роль нейромедіаторів. У майбутньому планується запровадити персональні підходи до терапії на основі генетики та специфічних симптомів пацієнта.

Нагадаємо, у вас точно буде рак, якщо ви питимете таку воду: перегляньте вживання інакше не оберетеся біди

Як повідомляв "Знай.uа", ви нічого не знаєте про здорову їжу: "шкідливі" продукти, які виявилися корисними

Знай.uа писав, головний біль під час магнітних бур - вигадка? Лікар пояснив, чи є у нас "зв'язок із космосом"