Хто хоч раз побував у радянській "хрущовці", той, напевно, звернув увагу на напрочуд маленькі кухні в цих будинках.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВ основному їх площа становила 6 метрів, а подекуди – всього 4 квадратні метри! І якщо зараз подібне планування викликає подив, то за радянських часів воно було цілком звичним явищем у новобудовах.
Але чому саме так? Виявляється, це пов'язано не лише з нестачею ресурсів чи оптимізацією площ, а й з ідеологічним підтекстом. На думку експертів, влада свідомо проектувала мініатюрні кухні, щоб попередити "розкіш" та надмірне споживання серед населення. Адже це суперечило б принципам соціалізму та колективізму.
Крім того, у повоєнні роки гостро стояла житлова проблема, тому будівництво просторих будинків з величезними кухнями було економічно нереальним. Так само як і доступ до якісних будівельних матеріалів був досить обмежений.
Однак, очевидно, радянська влада цілеспрямовано пропагувала і мінімалізм, і аскетизм у всіх сферах побуту. Отже, малогабаритні кухонні приміщення повністю вписувалися в таку ідеологічну канву. Ось тільки зараз в Україні такі рішення не в пошані.
Хоча й доводиться з ними миритися, бо всі радянські будинки одразу не знесеш.
Нагадаємо, просто мити - без толку: як доглядати кухонні дошки, щоб не рознести розсаду бактерій
Як повідомляв "Знай.uа", і ви п'єте цю гидоту: як швидко очистити чайник від накипу - врятуєте своє здоров'я
Знай.ua писав, яку техніку не можна включати в подовжувач: позбудьтеся і холодильника, і тостера