Нардепи планують внести кардинальні зміни

Вирішальна крапка у визначенні статусу добре відомого тисячам українцям паспорту-книжки "ретро-зразку", зміни у трудовому законодавстві та оновлення Кримінального Кодексу – не єдині ініціативи, днями зареєстровані в Парламенті. Перелік нових законодавчих актів поповнили і більш глобальні законопроекти. Це – і введення психіатричного і наркологічного огляду для керівництва Кабміну, і створення нової керівної посади Уповноваженого з медичних питань, наділеного купою повноважень з перевірки медзакладів та дотримання прав пацієнтів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Для прем'єра і міністрів – 3 обов'язкові медогляди

Одним із нещодавно зареєстрованих у Верховній Раді став Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з окремих питань формування Кабінету Міністрів України, атрибутів та розміщення міністерств, інших центральних органів виконавчої влади № 5535. Спрямований він на підвищення загальних вимог до кандидатів на посади прем'єр-міністра України та членів Кабміну.

Законопроектом передбачено, що кандидат на посаду прем'єр-міністра України обов'язково має пройти медичний, психіатричний та наркологічний огляди в державних закладах охорони здоров'я.

Денис Шмигаль відповідає на питання депутатів, фото: "Україна молода, Іван Леонов
Денис Шмигаль відповідає на питання депутатів, фото: "Україна молода, Іван Леонов

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Другий етап – це перевірка рівня професійності і бесіда з народними депутатами в сесійній залі Парламенту. Але без надання офіційної довідки з результатами всіх 3 оглядів кандидат не буде допущений до нього.

"Цілями прийняття законопроекту є законодавче унормування окремих приписів Закону України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про центральні органи виконавчої влади" щодо правових засад діяльності Кабінету Міністрів України, як вищого органу у системі органів виконавчої влади, та міністерств в частині добору на посади Прем'єр-міністра України та членів Кабінету Міністрів України осіб, здатних за рівнем освіти, досвідом практичної діяльності та станом здоров'я", - зазначено у Пояснювальній записці.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Проходити медичний, психіатричний і нарко-огляд вимушені будуть і потенційні очільники Міністерств.

Тож, даний законопроект передбачає редагування одразу кількох статей в Законі України "Про Кабінет Міністрів України":

  • ч.6 ст. 8 "Призначення на посаду Прем'єр-міністра України"
  • ч. 7 ст. 9 "Призначення на посаду членів Кабінету Міністрів України".

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

"Осмикнули" і президента: тільки за згодою Парламенту

Не обійшлося і без корегування повноважень президента країни.

24 травня в Парламенті був зареєстрований Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо вдосконалення правового регулювання процедури припинення та скасування режиму воєнного стану № 5556.

Володимир Зеленський, фото: сайт президента України
Володимир Зеленський, фото: сайт президента України

Документ передбачає доповнення ст. 5 новою частиною такого змісту:

"Указ Президента України про введення воєнного стану, що не був затверджений Верховною Радою України, втрачає чинність з наступного дня після дня прийняття такого рішення", - йдеться в положеннях законопроекту.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Вирішальний же "голос" за президентом залишається лише у випадку скасування воєнного стану – як на всій території країни, так і в окремих її місцевостях. Це можна зробити Указом президента за пропозицією Ради національної безпеки і оборони України.

Також уточняється, що Верховна Рада може теж звернутися до президента із пропозицією про скасування воєнного стану.

Володимир Зеленський з військовими / фото: сайт президента України
Володимир Зеленський з військовими / фото: сайт президента України

Нова посада: Уповноважений з медичних питань і його обов'язки

Також днями з'явився і проект Постанови № 5475/П, що стосується створення нового Апарату і його омбудсмена – Уповноваженого з медичних питань.

В положеннях документу йдеться про прийняття за основу проекту Закону про Уповноваженого з медичних питань № 5475 від 07.05.2021.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Новостворена структура нестиме роль "наглядача" за роботою закладів охорони здоров'я всіх форм власності – від дотримання стандартів медичного обслуговування до медматеріалів і нормативів професійної діяльності.

Саме Уповноважений має контролювати реалізацію як прав пацієнтів, так і медпрацівників.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Обирається він строком на 5 років. Після закінчення цього строку особа може бути призначена на посаду Уповноваженого повторно, але не може обіймати посаду 3 терміни підряд.

Призначається дана персона Кабінетом Міністрів України – відбувається це за результатами конкурсу, що проводиться спеціальною Конкурсною комісією. До її складу входять як представники профільного Комітету Верховної Ради і Кабміну, так і громадських організацій.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

При цьому, як зазначено в положеннях проекту Закону, Уповноважений не є державним службовцем і він не має права суміщати свою посаду з будь-якою посадою в органі державної влади або місцевого самоврядування.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Що стосується переліку повноважень, то він досить великий.

Від розглядання скарг щодо порушення прав до участі у підготовці Верховною Радою проектів законодавчих актів та співпраці з міжнародними організаціями.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Але який керівник впорається з такою кількістю напрямків роботи?

"Організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Уповноваженого здійснює Апарат Уповноваженого, який фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Положення про Апарат Уповноваженого та його структура, а також положення про самостійні структурні підрозділи Апарату затверджуються Уповноваженим", - йдеться в положеннях законопроекту.

Офіційна ж доповідь Верховній Раді України про стан дотримання законодавства про охорону здоров'я має відбуватися 1 раз на рік.

Верховна Рада / фото : сайт ВРУ
Верховна Рада / фото : сайт ВРУ

Варто додати, що місяць тому був зареєстрований ще один тематичний Проект Закону про Уповноваженого з медичних питань № 5400 від 19.04.2021 – одним з його ініціаторів став особисто Голова Парламенту Дмитро Разумков.

Перш ніж потрапити до сесійної зали Верховної Ради кожний із вищезазначених законопроектів має пройти розгляд в профільних Комітетах ВРУ.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.