Із самого ранку в залі панує "вибухова" атмосфера

Першим питанням в Порядку денному пленарного засідання Верховної Ради, що стартувало сьогодні вранці, стало складення присяги народного депутата України Андрія Аксьонова. Саме він у багатьох українців асоціюється із кричущими подіями 2014 року – а саме з окупацією Криму та міст на Сході країни. Сесійна зала буквально "вибухнула" гучною реакцією нардепів, а протестні заклики не вщухають і досі.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

До трибуни не підпустили: юридично ж – "не причепитися"

Офіційна церемонія розпочалася з блокування трибуни. Тут зібралося близько десятка парламентарів, аби не допустити Андрія Аксьонова до складення присяги.

Андрій Аксьонов - присяга, скріншот
Андрій Аксьонов - присяга, скріншот

Та головне слово було за Першим заступником Голови Верховної Ради України Русланом Стефанчуком. Передбачаючи гучну реакцію колег, він заздалегідь підготував юридичне обґрунтування цієї події.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Розуміючи всю контраверсійність цього питання і різні речі, які звучали в ефірах, я звернувся до керівників депутатських фракцій і груп та народних депутатів. З тим, що вчора я звернувся до Апарату Верховної Ради України з питанням – чи є якісь юридичні підстави, які заважають Аксьонову Андрію Анатолійовичу сьогодні скласти присягу народного депутата. Офіційна відповідь у мене в руках. Юридичних підстав для недопущення до розгляду цього питання немає", - звернувся до парламентарів Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Головним аргументом стали положення Постанови Центральної виборчої комісії № 165 від 27 квітня 2021 року про реєстрацію народного депутата України Аксьонова А.А., обраного на проміжних виборах народного депутата 28 березня 2021 року, в одномандатному виборчому окрузі № 50. А це і є підставою для прийняття присяги.

Втім, дістатися до місця "посвяти" Андрію Аксьонову так і не вдалося – він склав присягу у боковій ложі для гостей, бо трибуна весь цей час була заблокована.

І відбувалося це під гучні крики "Ганьба!".

Андрій Аксьонов - присяга, скріншот
Андрій Аксьонов - присяга, скріншот

СБУ і російський паспорт: "Як може бути?!"

Не втрималася і заступниця Голови ВРУ Олена Кондратюк та висловила позицію президії Верховної Ради.

"Прийняття присяги вже народного депутата Андрія Аксьонова – це, дійсно, дуже контраверсійне питання. Я прошу врахувати це, як публічний запит до голови СБУ про те, чи дійсно пан Аксьонов володіє паспортом іншої країни. Ми просимо дати нам офіційне роз'яснення з цього питання", - зазначила Олена Кондратюк.

Олена Кондратюк - фото ВРУ
Олена Кондратюк - фото ВРУ

Проте, обговорення скандальної присяги не вщухає й досі. Нардепи закликають протидіяти цій кричущій події.

"Те, що сьогодні відбулося у нас тут – це ганьба нашій Верховній Раді. Ганьба СБУ, яке не заперечило тому, щоб цей депутат обирався до Парламенту. Ми будемо сидіти тут і мовчати, тому що не знайдемо підстав для того, що він не може бути обраний? Як, взагалі, може бути те, щоб людина, яка отримала російський паспорт вже в окупованому Криму, може бути зараз депутатом української Верховної Ради?!", - звернулася до колег член Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Єлізавета Богуцька.

Неприховане обурення висловлювали і інші колеги по фракції "Слуга Народу".

Андрій Аксьонов - фото 5 канал
Андрій Аксьонов - фото 5 канал

Чим "прославився" новообраний нардеп?

Заглянувши у відкриті інтернет-ресурси, можна знайти всі ті "ляпи" в репутації Андрія Аксьонова, про які говорять нардепи.

Так, на офіційному сайті Вікіпедії зазначено, що він:

"Громадянин РФ, організатор "місцевого референдуму" терористичної організації "ДНР". Навесні 2014 відкрито підтримав ДНР, організував і провів в п. Новодонецьком незаконний референдум 11.05.2014 про відділення Донбасу від України.

Біографія - скріншот
Біографія - скріншот

Андрій Аксьонов - фото pokrovsk.news
Андрій Аксьонов - фото pokrovsk.news

Не менш гучні факти з його біографії зазначає і ЧЕСНО.

Біографія - скріншот
Біографія - скріншот

Після гучної "посвяти" в нардепи парламентарі встигли розглянути лише постанови, що корегують положень про роботу інституту старост та сфері земельних відносин. Проте, жоден із законопроектів не був підтриманий.

З 12:00 до 13:00 в залі Парламенту оголошено перерву.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні скасують безкоштовну доставку пенсій – від Кабміну вимагають негайних дій.

100 тисяч доз вакцин від Литви і музеї на кордоні з Кримом – Разумков повідомив про найближчі плани.