Питання загострюється

Днями народні депутати України в стінах Верховної Ради заявили про збір підписів за відставку міністра соцполітики Марини Лазебної. І є велика вірогідність того, що питання її звільнення може в короткі терміни вже потрапити до сесійної зали Парламенту. А головна причина тому – що дану мету озвучили представники провладної політичної фракції "Слуга Народу", перевагою якої як раз є необхідна для прийняття рішень монобільшість у своєму складі. Однак, не всі політичні сили погоджуються з таким рішенням. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Соціалка провалена: "Лазебна – відповідальність "Слуги Народу"

Про рішучі дії у питанні звільнення з посади нині діючого міністра соціальної політики України повідомили представники Тимчасової слідчої комісії та міжфракційного депутатського об'єднання "За права дітей з особливими освітніми потребами".

"В нас немає жодного морального права терпіти те, що відбувається зі сторони Мінсоцу. У нас консенсус – ми провели опитування серед усіх політичних фракцій: ми розпочинаємо збір підписів за відставку цього міністру. Нам не потрібен міністр, який робить все, щоб знищити соціальну сферу, знищити санаторні школи-інтернати", - наголошує заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура.

Марина Лазебна, фото з Facebook
Марина Лазебна, фото з Facebook

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Причому, як підкреслив представник партії "Слуга Народу" Олександр Качура, мова йде не тільки про збір підписів за відставку Марини Лазебної, а й звернення до правоохоронних органів.

В свою чергу, у ініціаторів вже знаходяться однодумці і в інших політичних фракціях.

Так, про постійні перебої із соцвиплатами і провал децентралізації соціалки говорять представники партії "Голос".

"Міністр Лазебна – це відповідальність "Слуги Народу". Вона не справляється з обов'язками. Виникають постійно питання з затримкою соцвиплат, провал впровадження соціальних послуг в громадах, а також відділів опіку і піклування. Одним словом провал децентралізації соціалки", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Нагадаємо, що перш ніж потрапити "на стіл" до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і на розгляд засідання Погоджувальної ради, дана ініціатива має зібрати не менше 150 підписів народних депутатів.

Доля міністрів: думки розділилися

Разом з тим, думки щодо звільнення Марини Лазебної в лавах Парламенту розділилися.

Скажімо, знімати з посади очільницю Міністерства соціальної політики не вважають за потрібне представники депутатської фракції "Батьківщина".

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Що в ідеалі мала б сьогодні зробити пані Лазебна? Заявити, що з травня ми переходимо з рівняння на прожитковий мінімум – на фактичний, і виплати будуть нараховуватися саме згідно з фактичним мінімумом, який на 50 % вище за наявний нині прожитковий. Але тим самим "під удар" будуть підставлені найвищі органи керівництва країни, бо на це просто немає коштів в бюджеті", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Володимир Кабаченко.

Володимир Кабаченко - фото з Фейсбук
Володимир Кабаченко - фото з Фейсбук

Як підкреслив спікер, за рік правління на посаді очільниці Мінсоцу в країні не виникало масштабних критичних "прогалин" і ситуація в соціальній сфері в Україні залишається відносно стабільною. Тим паче, що поки і вивіреного кандидата на цю посаду немає.

Марина Лазебна - фото РБК-Україна
Марина Лазебна - фото РБК-Україна

Аналогічна ситуація, за словами нардепа, невдовзі може виникнути і з іншими очільниками Міністерств.

"Увага зараз прикута і до міністра фінансів України Сергія Марченка – з приводу підписання угоди з МВФ. Від нього очікують рішучих кроків у цьому напрямку. Але що персонально він може зробити, якщо судова реформа в країні відверто "кульгає", Коболєва звільнили з посади голови НАК "Нафтогаз України" не за належною процедурою? Так, він може сьогодні повідомити, що ситуація покращилася і успіх не за горами, але як від цього зміниться ситуація з невиконаними пунктами Україною", - ділиться з нами заступник члена Української частини Парламентського комітету асоціації Володимир Кабаченко.

Міністр Сергій Марченко - фото Міністерства фінансів України
Міністр Сергій Марченко - фото Міністерства фінансів України

Як відзначив спікер, схожа "криза" незабаром може нависнути і над новопризначеним міністром енергетики України Германом Галущенком. Оскільки саме від нього вимагатимуть зниження комунальних тарифів, не враховуючи те, що вартість газу формує не особисто міністр - що це значно вагоміше питання.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Нагадаємо, "за" призначення віцепрезидента Державного підприємства НАЕК "Енергоатом" Германа Галущенка на посаду очільника Міністерства енергетики України 29 квітня віддали голоси 227 народних депутата.

Герман Галущенко - фото ВРУ
Герман Галущенко - фото ВРУ

Про 100%-ву підтримку ініціативи щодо звільнення очільниці Мінсоцполітики поки не висловлюють, власне, і колеги з фракції "Слуга Народу".

"Знаю про цю новину. До діяльності пані міністерки можуть бути ті чи інші питання, але, перш за все, подібні кейси треба розбирати в робочому порядку. Чи вичерпали колеги всі інші інструменти до такого кроку? Мені це невідомо", - повідомив Знай.ua народний депутат України Віталій Безгін.

Віталій Безгін - фото з Фейсбук
Віталій Безгін - фото з Фейсбук

Тож про подальший розвиток подій та кількість зібраних за відставку міністра соціальної політики Марини Лазебної читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про відставку міністра Максима Степанова: в Раді озвучили чіткі строки.

Дмитро Разумков повідомив про плани на 30-річчя Незалежності України: "На найвищому рівні".