Коли та яких саме змін чекати?

Останній пленарний тиждень Верховної Ради видався досить напруженим. "Допит" міністрів в сесійній залі за закриття лікарень і скасування ДПА у школах, розробка нового освітнього документу щодо підвищення зарплат вчителям, провальне голосування за відміну систематичного переходу з "зимового" на "літній" час – це лише частина піднятих питань. Що нового для українців готують парламентарі і президент Володимир Зеленський, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

На руки – по 8 тисяч: хто отримає?

Одним із найсвіжіших, поданих на розгляд Верховної Ради, став законопроект № 5300, ініційований президентом України Володимиром Зеленським.

24 березня був зареєстрований Проект Закону про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Володимир Зеленський - фото Офіс президента України
Володимир Зеленський - фото Офіс президента України

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

В документі названо і конкретну суму – допомога з держбюджету має становити 8 тис грн.

"Законопроектом передбачено надання допомоги застрахованим особам, які є найманими працівниками суб'єктів господарювання, зареєстрованих у регіонах, в яких встановлено "червоний" рівень епідемічної небезпеки, за рахунок коштів державного бюджету у розмірі 8 тис грн та за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі, визначеному рішенням відповідного органу місцевого самоврядування", - йдеться в положеннях документу.

Законопроект 5300 - скріншот
Законопроект 5300 - скріншот

Отримати фінансову допомогу зможуть застраховані особи, які втрачають частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів.

Законопроект 5300 - скріншот
Законопроект 5300 - скріншот

Карантин в Україні, фото: Unian
Карантин в Україні, фото: Unian

Варто відзначити, що законопроект № 5300 визначено Президентом як невідкладний.

Вибори голови Харкова – запропоновано чітку дату

Невдовзі після загибелі мера Харкова Генадія Кернеса 17 грудня 2020 року українці неодноразово зверталися до Володимира Зеленського із проханням про присвоєння посмертного звання Героя України. Згодом не менш важливим питанням для харків'ян стало і питання призначення нового міського голови.

Геннадій Кернес, фото: Facebook
Геннадій Кернес, фото: Facebook

І ось, нарешті, крок в цьому напрямку був зроблений.

22 березня в Парламенті був зареєстрований Проект Постанови про призначення позачергових виборів Харківського міського голови № 5292, у зв'язку з достроковим припиненням повноважень мера Харкова Генадія Кернеса.

Запропонована дата виборів – 31 жовтня 2021 року.

Вибори, фото ілюстративне: Країна
Вибори, фото ілюстративне: Країна

Співініціатором № 5292 став Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

"Призначити позачергові вибори Харківського міського голови Харківського району Харківської області на неділю 31 жовтня 2021 року. Центральній виборчій комісії з урахуванням пропозицій відповідної територіальної виборчої комісії визначити в установленому порядку обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення позачергових виборів Харківського міського голови", - йдеться в положеннях проекту Постанови № 5292.

Законопроект 5292 - скріншот
Законопроект 5292 - скріншот

фото: Харківська міська рада
фото: Харківська міська рада

У разі прийняття даного проекту Постанови, Кабмін має вжити заходів щодо забезпечення фінансування позачергових виборів Харківського міського голови за рахунок коштів цільової субвенції з Державного бюджету України.

ЄС-стандарти дитячого харчування: нові заборони

У понеділок, 22 березня був також зареєстрований проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС.

Правильне харчування, фото beautyhack
Правильне харчування, фото beautyhack

Документ пропонує прийняти за основу законопроект № 4554, зареєстрований 3 місяці тому.

Згідно з даним Проектом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у відповідність до вимог законодавства ЄС, на українців чекають кардинальні зміни. Зокрема – поява нових спеціальних вимог до продуктів для дитячого харчування.

Законопроект 4554 - скріншот
Законопроект 4554 - скріншот

Законопроект 4554 - скріншот
Законопроект 4554 - скріншот

Більш жорсткими стануть і вимоги до реклами дитячого харчування.

Законопроект 4554 - скріншот
Законопроект 4554 - скріншот

Наразі Парламент працює у "напівкарантинному" режимі.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Згідно із графіком, зазначеному на офіційному сайті Верховної Ради України, до 1 квітня народні депутати працюватимуть з виборцями, а також в Комітетах, тимчасових спеціальних і слідчих комісіях.

Коли дані питання будуть винесені до сесійної зали та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що переведення годинника має бути викорінено в Україні з 2022 року – нардепи повідомили деталі "затримки".