В Комітеті Верховної Ради підготують онлайн-альтернативу атестації

Не встигли в України вщухнути обговорення нещодавнього скасування Державної підсумкової атестації для учнів 4 та 9 класів, як мова зайшла про 11 класи. До яких несподіваних "карантинних сюрпризів" слід готуватися випускникам 11 класів та як проходитиме цього року зовнішнє незалежне оцінювання,дізнавалися Знай.ua.

ЗНО, фото: kremenets.city
ЗНО, фото: kremenets.city

Яких змін чекати?

З моменту оприлюднення наказу МОН України про скасування Державної підсумкової атестації в 4 та 9 класах до парламентарів почали масово надходити листи від батьків, вчителів та учнів з різних регіонів країни.

"До мене надходять звернення з усієї України. Є ті, хто підтримує відміну ДПА, але більшість, все ж, розуміє наслідки і каже "Що ж ви робите?! Діти готувалися!", "Не відміняйте", "Як ви, взагалі, збираєтеся оцінювати?". Переважна більшість стверджує, що МОН провалило "дистанційку", яке Міністерство не хоче визнавати. А так наразі немає результатів – немає і можливості оцінити, як було організовано дистанційне навчання", - повідомляє Знай.ua Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)
Школярі, Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Цілком можливо, що ДПА "мутує" і у випускних 11-х класах.

"Я розумію, що цим дітям було важче вчитися, ніж за звичайних умов в школі. Але, якщо ми дозволяємо їм розслабитися, не мотивуємо – ми маємо наслідки на майбутнє. Я не прихильник того, аби забирати ДПА, і в 11-му класі, зокрема. Але, швидше за все, рішення буде таким, що не буде ДПА: ЗНО буде для бажаючих поступати до закладів вищої освіти, а Державна підсумкова атестація у формі ЗНО, швидше за все, буде відмінена", - повідомила Знай.ua Секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Школа, Діти, фото: Getty Images
Школа, Діти, фото: Getty Images

Звісно, що цим питанням переймаються батьки і педагоги.

"Як мені дуже влучно написали вчителі: "Стрес – це дуже умовне поняття. Конструктивний стрес робить нас сильнішими, ми маємо до нього готуватися, готуватися до екзаменів. Робота – це також стрес, але ми чомусь ходимо на роботу і хочемо отримувати гроші". Є поняття конструктивного стресу, який не шкодить дітям", - зазначає народний депутат України Наталія Піпа.

Не маючи на сьогоднішній день онлайн-альтернативи Державної підсумкової атестації, у разі продовження пандемії наступного року, у навчальному році знання дітей 2021-2022 рр. теж залишаться неоціненими.

ЗНО, фото: pexels
ЗНО, фото: pexels

"Ми будемо подавати, говорити, пропонувати можливі способи заміни ДПА. Та, судячи з відповіді Сергія Шкарлета на Годині запитань до Уряду, політичної волі з впровадження альтернативи у нього та його команди немає. Але скільки ще триватиме карантин, ми теж не знаємо, тож було б правильно вже зараз розробити дієвий варіант Державної підсумкової атестації, аби, у разі чого, використати його і в наступному році", - ділиться з нами Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

карантин в Україні, фото unian
карантин в Україні, фото unian

Як відзначила Наталія Піпа, наразі МОН України була надана пропозиція щодо розробки спільної ідеї потенційного варіанту, який зможе стати гідною альтернативою ДПА.

Ставлення українців до рішення МОН: "Дно"

Тисячі відгуків можна знайти і під публікацією про відміну ДПА для 4 та 9 класів на офіційній сторінці МОН України у Фейсбуці.

У той час, як одні саркастично пишуть "Урааа... імітацію навчання узаконили!", інші зазначають про необхідність внести до списку і 11-класників.

"Я вважаю, за необхідність до цього списку внести і 11-класників! Вони теж опинились у заручниках пандемії: багато втрачено повноцінного шкільного навчання... навіщо ці експеременти, ще й з додатковим у цьому році предметі ДПА? Досить недорішень! Звільніть і 11 класи від цьогорічного проходження ДПА!", - пише Ольга Музалева.

Школа, скріншот: Youtube
Школа, скріншот: Youtube

Разом з тим, чимало коментарів проти оприлюдненого наказу МОН.

"Можна ще ЗНО відмінити та взагалі освіту в Україні, нехай деградують і стають всі блогерами", - обурюється автор одного з коментарів Машуля Волочій.

Коментарі - скріншот
Коментарі - скріншот

Та, все ж, переважна частина батьків і вчителів виступають категорично проти відміни Державної атестації.

"Так вже й повністю навчання відміняймо! Нащо взагалі вчитися! Будемо гуляти! Он уже 8 річні виставляють "романи" з 13 річними...то є важливішим...Кулеба хоч звернув увагу...у нас у школі вже є певний відсоток, які через ці карантини зовсім з березня минулого року не навчаються...дно", - скаржиться Надія Шерехор.

Коментарі - скріншот
Коментарі - скріншот

Підготовка до ЗНО, фото: dn.suspilne.media
Підготовка до ЗНО, фото: dn.suspilne.media

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про закриття 10-11 класів та скорочення предметів – нардепи розкрили всі деталі.

Верховна Рада затвердила "шкільні" виплати: кращим випускникам – по 100 тис грн, переможцям олімпіад – по 120.