Як обиратимуть очільників антикорупційних органів?

Кількість співавторів Проекту Закону № 5133 нових правил обирання директорів важливих держструктур стала просто рекордною. 237 народних депутатів стали ініціаторами змін в ст. 85 та 106 Конституції України щодо порядку призначення та звільнення з посад директорів Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань. Сьогодні 267 голосами "за" було прийняте рішення про офіційний розгляд розроблених оновлень "кастинг-процесу" для очільників НАБУ і ДБР та направлення їх до Конституційного Суду України. Що нового готує даний документ, дізнавалися Знай.ua.

Баланс, заборони і зміна Конституції

Законопроект № 5133, внесений на розгляд кількома сотнями парламентарів 3 тижні тому, передбачає не одноосібне рішення про призначення та звільнення очільників цих 2 держструктур, як це було раніше, а колективне. А саме – за згодою ВРУ.

А ще однією невід'ємною інстанцією, відповідно, буде "стіл" президента України.

"Метою запропонованих Законопроектом змін є закріплення особливого порядку призначення на посади та звільнення з посад директора НАБУ і ДБР – президентом Україні за згодою Верховної Ради України. Що забезпечить максимальну незалежність зазначених державних правоохоронних органів, не порушуючи балансу конституційних повноважень глави держави та Парламенту України", - зазначає Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Проект Закону пропонує внести до Конституції України наступні зміни:

Законопроект 5133 - скріншот
Законопроект 5133 - скріншот

"Комітет вважає, що Законопроект відповідає статті 156 Конституції України, відповідно до якої повторне подання Законопроекту про внесення змін до розділів 1, 3, 13 цієї Конституції з одного і того ж питання можливо лише до Верховної Ради наступного скликання", - повідомив Голова Комітету з питань правової політики.

За словами Андрія Костіна, в документі відсутні положення, які б визнавалися такими, що обмежують права і свободу людини або спрямовані на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Ледь не сталася сварка: "Це було тупо продавлене"

Проте, думки щодо затвердження нових норм призначення і звільнення директорів НАБУ та ДБР викликала низку обурень – а дехто відверто назвав їх "невіглаським, некоректним" рішенням.

"За це невіглаське рішення проголосувала лише частина депутатів, які представляють 1 політичну силу – фракцію "Слуга Народу". Більше за нього ніхто в Комітеті не голосував. Тому, будь ласка, реально описуйте ситуацію в Комітеті. Що були зауваження до цього Законопроекту – у тому числі, і невідповідності його ст. 157 Конституції. Була чітка пропозиція відправити Проект Закону № 5133 на Підкомітет з Конституційного права. Це було, пробачте, тупо продавлене", - підкреслив під час обговорень Член Комітету з питань правової політики Сергій Власенко.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Заступник же голови депутатської фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв повідомив і про існуюючі зауваження щодо цього питання з боку Конституційного Суду. Наголосив він і на тому, що жоден з представників інших фракцій і груп не підтримали передачу цього Законопроекту на висновки до КСУ.

КСУ - фото ccu.gov.ua
КСУ - фото ccu.gov.ua

А саме цей крок має стати наступним після розгляду в сесійній залі.

"Це – встановлення балансу між президентом і ВРУ. Саме той баланс, якого не вистачило при прийнятті Верховною Радою минулого скликання Законопроекту щодо призначення директор НАБУ. Саме на це звернув увагу Конституційний Суд в своєму рішенні – і для того, щоб виправити цю помилку, і запропоновано баланс. Президент України призначає голову ДБР та директора НАБУ за згодою Парламенту, звільнення відбувається у такому ж порядку", - підкреслив під час доповіді Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Як відзначив Андрій Костін, проголосувавши "за" Проект Закону № 5133, відповідний висновок має надати саме Конституційний Суд України.

КСУ - фото ccu.gov.ua
КСУ - фото ccu.gov.ua

В результаті, незважаючи на тривалу дискусію, свій голос "за" включення вирішального Законопроекту до порядку денного п'ятої сесії ВРУ IX скликання в цілому і направлення його до КСУ № 5133/П віддали 267 парламентарів.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про кінцевий вердикт Конституційного Суду України щодо запропонованих змін ст. 85 та 106 Конституції України та подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про те, що "весняним посадкам" дали другий шанс: Рада остаточно затвердила Закон – як отримати винагороду за корупціонера.

Як Знай.ua повідомляв, Кабмін виділив 2 млн на сервіс для делегацій і троянди з Еквадору.