Якщо ваша тефлонова сковорідка втратила свій ідеальний вигляд і вкрилася подряпинами, настав час від неї позбутися.

Адже непомітні пошкодження можуть призводити до потрапляння мікрочастинок пластику в їжу, що негативно впливає на здоров’я, пише Science of The Total Environment.

Чому це небезпечно?

Дослідження показують, що навіть невелика подряпина на антипригарному покритті може вивільнити до 9 тисяч мікроскопічних частинок пластику. А якщо пошкоджень кілька? Ця кількість зростає в рази! Тефлонові мікрочастинки потрапляють у їжу, а звідти — у наш організм.

Сковорідка, скріншот: YouTube
Сковорідка, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Київстар, Vodafone та lifecell: найдешевші тарифи у мобільних операторів Не пенсія, а подачка: на які виплати чекати українцям з 40-річним стажем Щоб не лишитись без тепла: Газмережі зробили українцям важливе повідомлення Фінансова допомога для пенсіонерів: хто може отримати більше 3 тис. гривень
Показати ще

Науковці з’ясували, що такі мікроелементи важко виявити, адже вони непомітні неозброєним оком. Для їхнього вивчення застосовували раманівську спектроскопію — метод, що дозволяє побачити навіть найменші частки пластику.

Чим це загрожує здоров’ю?

Тефлонові частинки можуть накопичуватися в організмі, спричиняючи:

  • порушення обміну речовин,
  • проблеми з травленням,
  • гормональні збої,
  • запальні процеси.

Дослідження у цій сфері тривають, але вже зрозуміло, що регулярне вживання їжі, приготовленої на пошкодженому антипригарному покритті, може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Сковорідка. Фото: скрін youtube
Сковорідка. Фото: скрін youtube

Як убезпечити себе?

  • Замініть сковорідку, якщо на ній з’явилися подряпини.
  • Використовуйте дерев’яні або силіконові лопатки, щоб не пошкоджувати покриття.
  • Вибирайте якісний посуд із безпечними матеріалами.

Антипригарне покриття — чудовий винахід, але лише тоді, коли воно ціле. Подряпини роблять його небезпечним, і варто пам’ятати, що краще купити новий посуд, ніж ризикувати здоров’ям!

Раніше ми повідомляли, більше не мучитиметеся: як швидко відмити посуд від тіста, яке присохло?

Чому ми миємо посуд неправильно: секрети економії від експерта - детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, каструля та сковорідка блищатимуть: лайфхак із "секретною" м'якою губкою.