У нашому організмі "таїться" безліч необхідних життєдіяльності мікроелементів, однією з виступає залізо.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНадмірна кількість цієї речовини може серйозно перешкодити здоров'ю. Про це застерігає ендокринолог та дієтолог Грета Донча на своїй сторінці у соціальній мережі Instagram.
Рівень феритину нижче 30 свідчить про дефіцит заліза, а менше 10 – наявність залізодефіцитної анемії. Важливо розуміти, як залізо взаємодіє з іншими препаратами при їх одночасному прийомі:
- З левотироксином (гормоном щитовидної залози) можливе зниження ефективності останнього;
- З леводопою (для лікування хвороби Паркінсона) – знижується її всмоктування;
- З кальцієм – погіршується засвоюваність як негемового, і гемового заліза.
Надлишок заліза може завдати шкоди. У здорових осіб це проявляється розладами травлення. Високі дози загрожують серйознішими наслідками: запаленням слизової оболонки шлунка або виразками. А екстремальні дози (сотні, тисячі мг) можуть призвести до смерті.
До груп ризику відносяться: вагітні, немовлята, жінки з рясними менструаціями, часті донори крові, онкохворі та люди із серцевою недостатністю.
Найбагатші джерела заліза – це устриці, консервована квасоля, печінка, шпинат, темний шоколад, сардини, нут, яловичина, броколі, горіхи кеш'ю та яблука.
Нагадаємо, не тільки кави: які напої не можна пити перед сном - рахувати овечок будете до ранку
Як повідомляв “Знай.ua”, хочеш бути сліпим кротом? 2 продукти, які погіршують зір
Знай.uа писав, доживете до 90 років і виглядатимете на 60: секретний продукт довгожителів, які є навіть у Варусі