Якщо знати, як правильно зберігати сир, його смак можна буде насолоджуватись дуже довго.

Крім того, ви впевнені, що продукт не зіпсується, і вам не доведеться викидати ні його, ні гроші на вітер.

Тверді сири. Фото: скриншот з відео
Тверді сири. Фото: скриншот з відео

Насамперед пам'ятайте, що сир повинен дихати. Тому в жодному разі не загортайте його в пластик чи фольгу. Таким чином, сир зберігатиме оптимальну свіжість якомога довше. У той же час пластик надає продукту несвіжого смаку. Виняток – оригінальна пластикова упаковка.

Найкращим варіантом для зберігання сиру буде вощений, сирний папір та багаторазові обгортки з бджолиного воску. У той же час сири в розсолі, такі як фета, бурата або свіжа моцарелла, можна зберігати разом із розсолом в оригінальному контейнері. Діставати сир з холодильника слід не менше ніж за годину до подачі на стіл.

Популярні новини зараз
Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Сири. Фото: Youtube
Сири. Фото: Youtube

Крім того, важливо уникати різких перепадів температури та вологості. Тому потрібно правильно його обернути та зберігати в контейнерах або ящиках для сиру, на полиці у дверцятах чи нижній полиці холодильника.

У який термін необхідно використати отримані сири:

  • Свіжі сири (моцарелла, рікотта, свіжий козячий сир) вживати якнайшвидше, в ідеалі – протягом трьох днів після покупки.
  • Напівтверді сири (молодий гауда та чедер) - два тижні при правильній опаковці.
  • Тверді сири – три тижні у належній опаці.
  • Сир із пліснявою – два тижні добре упакований.
  • Дозріла/мито або квітуча скоринка (бри, камамбер) - півтора тижні з обгортанням

Тверді сири. Фото: скриншот з відео
Тверді сири. Фото: скриншот з відео

Також не можна класти сир у морозильну камеру. Заморожування сиру може притупити його смак і створити зернисту текстуру.

У разі, якщо пліснява виникла на твердому сирі, треба зрізати не менше трьох сантиметрів навколо і під пліснявою. Фахівці відзначають, що зазвичай пліснява не може проникнути глибоко в продукт. Натомість м'які сири (сир білий, вершковий сир, шевре) з пліснявою їсти не треба, тому що вони можуть бути заражені під поверхнею. Це ж стосується нарізаних, тертих або розкришених сирів.

У той же час не обов'язково викидати старі незіпсовані сири. Адже такий продукт придатний для використання у деяких стравах. Наприклад, для приготування макаронів з сиром, або подрібнити та запекти.

Сир фета, фото: news.milkbranch
Сир фета, фото: news.milkbranch

Нагадаємо, що купіть 30 грудня, а на Новий рік вони вже згниють: як правильно зберігати мандарини.

Раніше ми повідомляли про хитрощі зберігання овочів для міського жителя: прості правила на випадок відключення електрики.