У зимовий час ми неухильно манимося до солодкого та жирного, створюючи ілюзію, що таке харчування допомагає впоратися з холодом та смутком коротких днів. Але є наукові причини, чому ми так тягнемося до солодкої зими.

У Міністерстві охорони здоров'я Україниподілилися інформацією про це.

Які причини цього?

солодощі
солодощі, pixabay

1. Еволюція

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Час голоду минув, але наш організм все ще закладений на запаси. Взимку він намагається запастися жиром, залучаючи до солодощів та висококалорійної їжі.

2. Світ

Скорочення світлового дня вносить свої корективи: менше світла – більше цукру, що може спричинити сезонний афективний розлад (САР). Тут грає роль біохімія: солодке стимулює вироблення інсуліну, який допомагає клітинам ефективніше споживати глюкозу та покращує роботу нейронів.

3. Тепло

Організму потрібно тепло, і він його отримує за рахунок термогенезу - процесу, при якому він витрачає енергію на травлення їжі. Тут білкова їжа дає максимальний ефект.

Цукерки
Цукерки

Яких рекомендацій дотримуватись:

  • Не пропускайте їди: ситий шлунок робить стійкішим до солодкого.
  • Раціон зосередьте на рослинній та білковій їжі, що покращить кишкову мікробіоту та забезпечить енергією.
  • Активність та прогулянки допоможуть зігрітися.
  • Достатній сон та відпочинок також знижують потяг до солодощів.
  • Якщо вам важко не лише відмовитися від солодкого, а й виконати прості завдання, зверніться до психолога. Сезонний афективний розлад може серйозно погіршити якість життя.