Кров – ключ до життя. І якщо ви думали про те, щоб стати донором, але вагаєтесь через переживання про відновлення свого організму, ось що варто знати.

Цю важливу інформаціюрозділило з нами Міністерство охорони здоров'я України.

Ваша кров – це не тільки життєво важливий ресурс, а й надзвичайно відновлюваний. 450 мілілітрів крові, здані добровільно, не стануть тяжким тягарем для вашого організму. Навпаки, це можливість активації та вироблення калорій, навіть коли ви просто сидите у кріслі!

донорство крові, фото: ООС
донорство крові, фото: ООС

Відновлення загального обсягу крові відбувається практично миттєво – за кілька хвилин. Наприклад, компоненти плазми повністю відновлюються протягом 24 годин. Еритроцити та рівень гемоглобіну нормалізуються за 4-12 тижнів.

Популярні новини зараз
"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Чоловіки можуть здавати кров до 5 разів на рік, а жінки до 4 разів на рік через природні втрати гемоглобіну в період менструації.

Донорство крові / фото: МОЗ
Донорство крові / фото: МОЗ

Але не переживайте, організм не відчує втрати та швидко відновиться за допомогою простих кроків:

  • пийте достатньо води;
  • харчуйтесь різноманітно та повноцінно;
  • додайте до раціону більше продуктів багатих на залізо: печінку, крупи, шпинат тощо;
  • їжа, багата на вітамін С допомагає засвоєнню заліза, додайте до страв томати, квашену капусту, перець і т.д.

І пам'ятайте, ваша донорська кров – це шанс на життя для тих, хто її потребує. Не втрачайте нагоди допомогти – ваша благородна справа врятує чиєсь життя!

Нагадаємо, поліпшать самопочуття та піднімуть настрій: топ корисних продуктів у зимовий період

Раніше ми писали про те, що сіль більше не "біла смерть"? Експерт відповіла на запитання, чи можна її переїдати