Райадміністрації вже заявляють про закриття

Щойно Кабмін затвердив нову освітню Постанову № 476 від 17 травня, як у Верховній Раді вже заговорили про гостру небезпеку, що нависла над десятками шкіл в різних областях України. А причина тому – скорочення державних субвенцій. З вимогою негайно відреагувати на кричущу "оптимізацію" освітньої сфери до міністра освіти і науки Сергія Шкарлета сьогодні звернулися представники парламентського корпусу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Сергій Шкарлет, фото з сайту МОН
Сергій Шкарлет, фото з сайту МОН

"Оптимізація" призведе до закриття цілих мереж

Попри оновлені підрахунки і розподіл державних субвенцій, затверджених у свіжій Постанові Кабміну "Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа" у 2021 році", парламентарі б'ють на сполох.

Про критичний стан мережі шкіл у Північних регіонах країни та деяких інших областях народні депутати повідомили під час брифінгу, що відбувся в будівлі Парламенту 18 травня.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

"У мене в руках лист від керівництва однієї з райдержадміністрацій Рівненської області, в якому говориться, що за наслідками наради у губернатора є доручення "оптимізувати" заклади освіти. Причина тому – скорочення субвенції на видатки для виплат заробітних плат освітянам. За цим дорученням вони повинні закрити мережу шкіл", - повідомляє Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Євтушок.

Як підкреслив нардеп, відповідальність за цю глобальну нестачу коштів Уряд перекладає на плечі керівників ОТГ і місцевого самоврядування. Тим самим спонукаючи їх витрачати гроші, призначені для розвитку територій, благоустрій і соціальні напрямки, на покриття існуючого дефіциту.

Сергій Євтушок - скріншот
Сергій Євтушок - скріншот

"Закриваючи школи, закривається і найменша можливість існування, особливо, селянської мережі. Що значить для села закрити школу? Це значить – знищити село. Я звертаюся до нещодавно обраного міністра освіти і науки України пана Шкарлета: негайно зверніть увагу на всі ті області, де субвенція, яку ви передбачили для виплат зарплат освітянам, категорично не вистачає. Як можна це робити, коли у школах переповнені класи?", - зазначає заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Сергій Євтушок.

Школа, фото: скріншот з відео
Школа, фото: скріншот з відео

Розмір і призначення субвенцій: що затвердив Кабмін?

А що ж стосується безпосередньо затвердженої 17 травня Постанови № 476, то, окрім конкретних цифр із передбаченими областям субвенцій з держбюджету, є і чітко прописані умови фінансування "шкільних" потреб. Точніше, співфінансування.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Скажімо, закупівля засобів навчання та обладнання для кабінетів початкової школи, як і їхня доставка, для бюджетів міських територіальних громад з чисельністю більше 40 тис осіб здійснюється у співвідношенні: не більше 70 % - за рахунок субвенції, не більше 30 % - за рахунок коштів з місцевих бюджетів.

Постанова № 476 - скріншот
Постанова № 476 - скріншот

А розподіл субвенції між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад здійснюють облдержадміністрації. І з урахуванням чітких критеріїв.

Постанова № 476 - скріншот
Постанова № 476 - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що в Україні скасують безкоштовну доставку пенсій – від Кабміну вимагають негайних дій.