До чого готуватися українцям?

Незважаючи на задуми деяких парламентарів вже у березні 2021 року покінчити з традиційним переведенням стрілок годинників, проект Закону про обчислення часу в Україні таки було провалено у другому читанні. Тож, у ніч з 27 на 28 березня країна перейде на літній час. Втім, за словами нардепів, в цьому році у даному питанні має бути поставлена крапка. Коли саме, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Не вистачило голосів – коли чекати повернення в сесійну залу?

Основоположним в цій історії має стати Законопроект про обчислення часу № 4201, ініціатором якого став перший заступник Голови Парламенту Руслан Стефанчук.

3 березня 277 голосами "за" в сесійній залі Верховної Ради проект Закону № 4201, згідно з яким Україна назавжди залишиться у зимовому часі, був прийнятий за основу.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Та вже 19 березня парламентарі такої єдності не продемонстрували і під час голосування у другому читанні та в цілому Законопроект набрав недостатню кількість голосів. Тоді "за" проголосувало 212 народних депутатів.

Як виявилося, причиною тому стала "синхронність" з Європейським Союзом. А, точніше, в даному випадку – її відсутність.

"Ми вважаємо, що треба робити це разом з ЄС, який цього року теж ще переходить на літній час. До другого читання був змінений текст про те, що ми переходимо не з жовтня 2021 року, а негайно – з моменту підписання президентом і публікування Закону. Ми проголосували за можливість зміни тексту. Я готова голосувати за синхронний перехід з ЄС. Думаю, що останній перехід на природний для України зимовий час відбудеться у жовтні 2021 року", - зазначає Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

В результаті 226 голосами "за" проект Закону № 4201 був направлений на повторне друге читання.

І цього разу вже "недобору" голосів виникнути не повинно.

"Очевидно, що цього року ми переходимо на літній час, як завжди. Сподіваюсь, що до кінця 2021 року це питання буде спокійно вирішено і з 2022 ми почнемо жити тільки за своїм основним астрономічним часом, яким є, так званий, "зимовий". А що стосується правок, то, здебільшого, всі суттєві моменти вже врегульовано і спірних питань виникнути не повинно", - повідомляє Знай.ua Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Андрій Осадчук - фото з Фейсбук
Андрій Осадчук - фото з Фейсбук

Разом з ЄС: який час стане для українців "константою"?

Як підкреслив перший заступник Голови ВРУ Руслан Стефанчук, основна ідеологія ініційованого ним Проекту Закону – поширення природного для України "зимового" часу.

"Відповідно до всіх досліджень, які проводилися в Україні і за її межами, сезонне переведення стрілок годинника негативно сказується на здоров'ї людини. Основна ідея – скасувати сезонне переведення. Відповідне рішення було прийняте Європейським Парламентом і з 2021 року буде скасована ідея сезонного переведення годиннику", - зазначає Руслан Стефанчук.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

За словами Руслана Стефанчука, викладений в законі підхід відповідає і світовій практиці.

"Щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. "За" пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 виступили "проти"", - йдеться в Пояснювальній записці.

Законопроект № 4201 -скріншот
Законопроект № 4201 -скріншот

Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua
Переведення годинників на "зимовий" час - фото womo.ua

Цікаво, що перша спроба перевести Україну на єдиний час була втілена 10 років тому – у 2011 році.

Постановою Парламенту № 3914-VI від 18.10.2011 р. "Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України "Про зміну порядку обчислення часу на території України" Кабміну було запропоновано внести на розгляд ВРУ законопроект щодо порядку обчислення часу на території України. Але він так і не був прийнятий.

Також Знай.ua писав, що Парламент "вибухнув" шаленими оплесками – що привіз до Ради президент Литви Гітанас Наусєда.

В Україні легалізують приватних детективів – Верховна Рада дала "зелене світло".