Історія з американськими санкціями Коломойському прозора тільки на перший погляд. Так в своєму блозі заявив політолог Руслан Бортник і розповів про те, як посол США в Україні допоміг вирішити конфлікт між Коломойським і Порошенком і як зміна американської влади вплинула на ці домовленості.

«Минулої п'ятниці державний департамент США заявив про те, що вони застосовують санкції і вносять в санкційні списки Ігоря Коломойського і його сім'ю. Санкції обмежуються поки що тільки позбавленням права відвідування США. Фактично, американці відкликали Коломойському і його сім'ї візи. Історія на перший погляд, хоча і прозора, всі прекрасно знають, в яких зараз складних стосунках знаходиться Ігор Валерійович з американським правосуддям і з американським політичним істеблішментом», - каже Бортнік.

Політолог розповів, що зараз відкриті провадження в судах США, які намагаються націоналізувати активи Коломойського на своїх територіях. Вони, зокрема, звинувачують його в тому, що активи він отримав за рахунок відмитих і незаконно виведених коштів вкладників Приватбанку. Коломойський в свою чергу подав зустрічний позов, звинувачуючи США в порушенні конвенції із захисту прав інвесторів і вимагаючи компенсації в 30 мільйонів доларів.

«Але це тільки на перший погляд. Насправді проблема глибше, якщо подивитися на історію «коломойсько»-американських відносин, то в період 2008-2015 Коломойський не мав візи в США. Тобто в 2008 році його цієї візи позбавили, вже в той час звинувачуючи його у відмиванні злочинних грошей. Тільки в 2015 році Коломойський отримав візу і тільки в результаті знаходження взаєморозуміння або змови з трикутником «Порошенко, Коломойський і посол США в Україні», - розповів Бортнік.

Він нагадав, що в 2015 році Порошенко спробував звільнити Коломойського з посади дніпропетровського губернатора, у відповідь на що команда Коломойського почала мітинги, і навіть звучали заклики збирати новий майдан, що ледь не завершилося серйозною кризою для Петра Порошенка.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«І кризи не сталося тільки багато в чому завдяки втручання американського посла в Україні. Саме він розвів сторони по кутах, Коломойський залишив посаду дніпропетровського губернатора, зберігши при цьому свої активи і отримавши для себе і своєї сім'ї візи США», - розповів політолог.

Такої домовленості було досягнуто при Обамі-Байдені, а вже при Трампі фактично відбулася націоналізація Приватбанку, яка зруйнувала ці домовленості, і були розпочаті активні розслідування справ Коломойського.

«Була надія, напевно, у Коломойського щодо того, що при демократах можна буде повернутися до старої доброї дружби, старих добрих домовленостей. Але цього не сталося, і сьогодні вже демократична адміністрація посилає сигнали ОП України щодо того, що Коломойський їм не друг», - заявив Бортнік.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Вадим Трюхан розповів, чим олігархи відрізняються від просто багатих людей.

Нагадаємо, Загородній заявив, що у Коломойського і США давня історія стосунків.