Найшвидший спосіб зняти судому – це потягнути він великий палець ноги. Постарайтеся не звертати уваги на біль, тому що цей простий засіб багато хто вважає дуже дієвим та швидкодіючим.

Причиною появи судом може стати надмірна фізична активність, втрата рідини та мінералів, а також вікові зміни в організмі.
Якщо схопитися за зведену судому м'яз і одночасно глибоко натиснути вказівним пальцем у частину, що виступає в центрі м'яза і утримувати її в такому положенні 15-20 секунд, то судома пройде.

Для поліпшення кровопостачання можна зробити кілька глибоких вдихів та видихів.

Судоми. Фото: Youtube
Судоми. Фото: Youtube

Як запобігти судомам

Зняти судому допоможе легкий масаж. Для посилення ефекту використовуйте мазь, що розігріває. Якщо судома не проходить, спробуйте пощипати "спазмований" м'яз або вколоти його голкою.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Якщо судоми турбують вас регулярно, але ви точно знаєте, що вони не викликані жодними внутрішніми хворобами, можна спробувати й інші триваліші способи лікування.

Візьміть столову ложку натурального меду та запийте його половиною склянки рідкого кефіру. Робіть так 5 днів із самого ранку натще або перед сном як мінімум через 3 години після вечері. Через 2-3 тижні курс необхідно повторити.

Судоми. Фото: Youtube
Судоми. Фото: Youtube

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед ухваленням рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем та зверніться до фахівця.

Нагадаємо, що просто їжте це пару разів на тиждень і поганий холестерин не страшний: українці отримали важливу пораду.

Раніше ми повідомляли, що вітамін С для лікування застуди: вчені пояснили, чи він допомагає подолати хворобу.