Зазвичай лушпиння картоплі вважається непотрібними відходами і викидається. Однак насправді це корисний ресурс, який можна використати кількома способами.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПо-перше, лушпиння містить чимало поживних речовин – фосфор, калій, кальцій, магній, залізо, натрій, марганець та цинк. Тому після заморожування шкірок їх можна використовувати як натуральне добриво для деяких рослин і плодових дерев.
Так, за допомогою "картопляного добрива" можна вдвічі підвищити врожай малини, агрусу, смородини чи полуниці. Також підходить для декоративних та квітучих культур. Не рекомендується його застосовувати тільки для рослин, яким подобається кислі ґрунти: рододендронів, журавлини, чорниці, солодкого перцю, томатів і т.д.
Щоб приготувати таке еко-добрива, досить просто: розморожене лушпиння заливаємо окропом (співвідношення 0,5 л на 0,5 кг), залишаємо охолонути і проціджуємо. Поливаємо рослини раз на 3-4 тижні.
Замість заморожування можна лушпиння підсушити. Для цього ріжемо шкірки смужками і сушимо в духовці при 100 градусів протягом 2-4 годин. Отримане сухе добриво зберігаємо в герметичній тарі та використовуємо при необхідності перед внесенням у ґрунт. Експерти стверджують, що при сушінні зберігається більше корисних речовин.
Лушпиння картоплі – це не сміття! Цінний ресурс, корисний для догляду за рослинами, не тільки заощадить вам гроші, а й потішить чудовим урожаєм.
Нагадаємо, справа не тільки в насінні: дачники розкрили хитрощі вирощування міцної розсади.
Як повідомляв "Знай.uа", жодної хімії та "мінусів" на карті: 5 відмінних народних засобів від плісняви
Знай.ua писав, урожай стане проблемою: ці рослини заборонено садити на грядці після огірків