Так, ви не дочули: людські фекалії можна використовувати як добриво, і це не тільки безпечно, але й ефективно. Однак, не варто відразу бігти виливати вміст вигрібної ями на город.

У цьому процесі є свої тонкощі, які роблять фекальні добрива безпечними і навіть корисними для ґрунту.

Перше, що варто знати – чисте використання людських відходів вкрай небажане через наявність хвороботворних бактерій та гельмінтів. Проте існує блискучий вихід: компостування.

Цей процес не тільки позбавляє шкідливих мікроорганізмів, але й робить добриво зручнішим у використанні, а головне – позбавляє неприємного запаху.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Для успішного компостування людських фекалій потрібно підтримувати температуру 50°C. Даної температури досягти складно в чистій масі, тому вони компостуються разом із харчовими відходами.

Процес починається зі створення спеціального контейнера – водонепроникного та добре вентильованого. Потім додається нижній шар торфу, а зверху укладаються людські відходи на 2/3 об'єму контейнера.

Для зменшення вологості додають сухі компоненти, такі як скошена трава та подрібнені гілки, а також багаті на вуглець елементи.

Зверху контейнер закривається землею або торфом, щоб уникнути залучення комах, а сітка зверху служить захистом від щурів. Першого тижня компост кілька разів перемішують.

дівчина лежить на траві, фото Pxhere
дівчина лежить на траві, фото Pxhere

Важливо пам'ятати, що для знезараження фекального компосту потрібно 1,5-2 роки, щоб він став безпечним для використання. Це цінне добриво, багате на фосфор і калій, може бути застосоване при посадці дерев і на клумбах.

Так що, незважаючи на своє походження, фекальні добрива – це не просто екологічне рішення, а й спосіб зробити наш город більш родючим.

Пам'ятайте лише про терпіння: урожай можна збирати через два роки після внесення такого компосту для городніх культур, які ми вживаємо у свіжому вигляді.

Вам буде цікаво дізнатися, кавова гуща допоможе не лише на городі – навіщо її зливають в унітаз

Раніше ми писали про те, як "підгодувати" кімнатні рослини взимку: добрива з інгредієнта, який є на кожній кухні

Крім того, Знай.ua повідомляв, які квіти сприяють одужанню хворого: можна приносити, але варто бути уважними