І раніше медики будували теорії про те, що випадки інфаркту можуть фіксуватися частіше за певний день. Ірландські лікарі провели дослідження з аналізу даних понад десять тисяч пацієнтів і зрозуміли, що найвищі показники припадають саме на перший день тижня – понеділок.

В Ірландії медики вивчили історії хвороб 10528 людей, яких госпіталізували в період з 2013 по 2018 роки з найсерйознішим типом серцевого нападу, відомим як інфаркт міокарда з підйомом сегмента ST (STEMI). Він виникає, коли основна коронарна артерія повністю блокується.

Про це пише одне з ірландських профільних видань.

Швидка допомога, скріншот: Facebook
Швидка допомога, скріншот: Facebook

Дослідники виявили сплеск частоти серцевих нападів STEMI на початку робочого тижня, причому найвищий показник був у понеділок. У неділю також спостерігалися вищі показники, ніж очікувалося.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Вчені поки що не можуть повністю пояснити, чому відбувається це явище. Попередні дослідження, які показали, що серцеві напади вірогідніші в понеділок, відзначили зв'язок із циркадним ритмом - циклом сну або періодом неспання організму.

Госпіталізація, скріншот: YouTube
Госпіталізація, скріншот: YouTube

У Великій Британії щорічно надходить понад 30 000 госпіталізацій через STEMI. Це вимагає екстреного обстеження та лікування, щоб мінімізувати ушкодження серця, і воно зазвичай виконується за допомогою екстреної ангіопластики – процедури повторного відкриття заблокованої коронарної артерії.

Кардіолог доктор Джек Лаффан, який очолював дослідження, сказав: "Ми виявили сильну статистичну кореляцію між початком робочого тижня і захворюваністю на STEMI. Це було описано раніше, але залишається цікавим. Причина, ймовірно, багатофакторна, однак, виходячи з того, що ми знаємо з попередніх досліджень, розумно припустити, що це циркадний елемент.

Це дослідження підтверджує докази щодо часу виникнення особливо серйозних серцевих нападів, але тепер вченим потрібно визначити, що саме у певні дні тижня підвищує їхню ймовірність.

Нагадаємо, чому раніше ніхто не розповів? Для чого відповідальні господині заливають в унітаз перекис водню.

Раніше повідомлялося, відмовтеся, якщо хочете довгого життя: ці продукти прискорюють старіння.

Також, не викидайте: лайфхаки із пластиковими пляшками, які вже віджили своє.