Надмірне вживання солі може призвести не лише до загострення гіпертонії чи набряків – а й призвести до розвитку небезпечного захворювання нирок.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це свідчать результати масштабного дослідження вчених з Університету Тулейн у США, опубліковані в журналі JAMA Network.
Аналізуючи дані понад 465 тисяч дорослих британців, вчені виявили чіткий зв'язок між звичкою постійно підсолювати страви та підвищеним ризиком хронічної хвороби нирок.
Причому цей ефект зберігався навіть з урахуванням таких факторів як вік, стать, індекс маси тіла, наявність цукрового діабету чи серцево-судинних захворювань.
За 11 років спостережень у 22 тисяч учасників розвинулася хронічна хвороба нирок. І серед них було достовірно більше за тих, хто завжди солив їжу понад норму. Тобто зв'язок між двома факторами очевидний.
Експерти пояснюють це тим, що надлишок солі порушує водний баланс в організмі, змушуючи нирки працювати на межі можливостей виведення зайвої рідини. В результаті вони швидше зношуються і втрачають фільтрувальну здатність.
Отже, дослідники радять зменшити додавання солі в їжу, щоб знизити ризик розвитку вкрай небезпечної патології.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
Нагадаємо, впаде останнє: які напої заборонено пити чоловікам
Як повідомляв "Знай.uа", їжте цю кашу вранці і проживете довше:дієтологи назвали переваги доступної страви
Знай.ua писав, грейпфрут для серця, а гранат від проносу: які фрукти потрібно їсти взимку всім українцям