Нещодавно вчені ретельно вивчили вітамін D - те, як він впливає на організм людини - і не тільки на кісткову та імунну систему, але і на когнітивні функції мозку.

Ми отримуємо його, зокрема, "з сонячного світла". Дослідники з Університету Тафтса пролили світло на його потенційну роль у підтримці здоров'я мозку, пише видання Fortune Well.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Люди з вищим рівнем вітаміну D у мозку, як виявилося, демонстрували кращу пам'ять під час дослідження та повільніший спад когнітивних здібностей з віком. Це особливо актуально на тлі зростання кількості хворих на деменцію у світі.

Для дослідження використовували зразки мозкової тканини 290 учасників проекту з вивчення хвороби Альцгеймера. Вчені проаналізували рівень вітаміну D у 4 різних ділянках мозку. Результати показали, що ризик розвитку деменції та легких когнітивних розладів значно нижчий у осіб із вищим рівнем цієї речовини.

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Цікаво, що вчені не виявили кореляцію між рівнем вітаміну D та наявністю білків-маркерів деменції та хвороби Альцгеймера у мозку. Це свідчить про складнішу роль цієї речовини у когнітивному здоров'я, ніж проста профілактика конкретних захворювань.

Здоров'я серця. Фото: скрін youtube
Здоров'я серця. Фото: скрін youtube

Вітамін D може надходити в організм з деякими продуктами, зокрема рибою, апельсиновим соком або молоком, або вироблятися шкірою під дією сонячних променів.

Нагадаємо, не тільки кави: які напої не можна пити перед сном - рахувати овечок будете до ранку

Як повідомляв "Знай.uа", сухі та обвітрені губи: прості способи відновити їх у домашніх умовах

Знай.uа писав, стане лише гірше: продукти, які не можна їсти після бурхливого застілля