Як відомо, комфорт у приміщенні залежить не лише від температури повітря, а й від рівня вологості. Висока вологість може створити враження холоду навіть за досить високої температури повітря.

В той же час, надмірна сухість також може негативно позначитися на вашому самопочутті та стані квартири. Як це запобігти, розповів "Нафтогаз Тепло".

Конденсат на вікнах / фото
Конденсат на вікнах / фото: відкриті джерела

Оптимальний рівень вологості повітря для комфортної атмосфери у приміщенні становить 40%-60%. Але як визначити, що у вашій оселі проблеми з вологістю?

На це можуть вказувати декілька ознак:

  1. Відчуття тяжкості в повітрі. Навіть за нормальної температури повітря може здаватися задушливим через високу вологість.
  2. Запах старості або цвілі. Якщо в кімнаті з'являється затхлий запах, це може свідчити про наявність цвілі або грибка.
  3. Утворення конденсату. Краплі води на стінах, вікнах або трубах також можуть вказувати на надмірну вологість.
  4. Ушкодження від вологи. Чорні ділянки на кутах стін, шпалери або штукатурка, що відклеюються – все це може бути наслідком високої вологості.

Зволожувач повітря / фото
Зволожувач повітря / фото

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Якщо у вас є підозри на проблеми з вологістю, важливо знайти джерело проблеми та усунути її. Це можуть бути проблеми з гідроізоляцією, неякісна вентиляція або просто погана якість вікон. Не вирішивши проблему вчасно, ви можете зіткнутися із труднощами в диханні, проблемами з меблями та технікою.

Цвіль на стінах / фото
Цвіль на стінах / фото: відкриті джерела

Які можуть бути наслідки?

З іншого боку, недостатня вологість також може завдати шкоди. Вона призводить до пересихання шкіри та слизових, сприяє скупченню пилу на поверхнях, а також може містити багато шкідливих частинок у повітрі.

Для підтримки оптимального рівня вологості існують сучасні пристрої: зволожувачі для насичення повітря водяною парою та осушувачі для боротьби з надмірною вологістю. Такі інструменти допоможуть підтримувати комфортний мікроклімат та ваше здоров'я.