Міністерство охорони здоров'я висловило свої рекомендації щодо використання контактних лінз та окулярів для корекції зору, роз'яснюючи ситуації, коли краще віддати вибір одному з варіантів.

Про це вони повідомили на сторінці Facebook.

Контактні лінзи є ефективним рішенням при короткозорості, далекозорості, астигматизмі та інших випадках. Їхня зручність при заняттях спортом та активному житті, а також відсутність перешкод від сонячних окулярів та 3D-переглядів, роблять їх привабливим вибором.

Проте є ситуації, у яких використання лінз небажане.

Лінзи, скріншот: YouTube
Лінзи, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Захворювання очей та запальні процеси. Категорично не рекомендується використання контактних лінз при захворюваннях, таких як кон'юнктивіт, кератит (запалення рогівки), запалення повік та інших захворюваннях, які торкаються очних тканин. Це може погіршити стан та уповільнити процес одужання.

Незвичайні відчуття та болі. При появі болю, печіння, свербежу, почервоніння очей, а також при підвищеному сльозовиділенні або набряку повік слід одразу зняти контактні лінзи. Ці симптоми можуть свідчити про можливий запальний процес чи інфекцію.

Прийом ліків. Деякі ліки, такі як препарати проти нежитю, алергії, сечогінні препарати та інші можуть викликати сухість очей. У цьому випадку носити лінзи не рекомендується.

Їжа для очей. Фото: скриншот Youtube
Їжа для очей. Фото: скриншот Youtube

Інфекційні захворювання та зниження імунітету. Використання контактних лінз при будь-яких інфекційних захворюваннях очей протипоказане. Це також стосується зниженого імунітету, наприклад при туберкульозі або ВІЛ. Носити лінзи в таких умовах збільшує ризик зараження та може ускладнити лікування.

Якщо у вас є сумніви чи питання щодо безпеки використання контактних лінз у вашій конкретній ситуації, МОЗ радить не соромитися та звертатися до офтальмолога. Він зможе дати вам індивідуальні рекомендації та оцінити стан очей для прийняття оптимального рішення.

Вам буде корисно дізнатися, які таблетки заборонено запивати соком: може призвести навіть до смерті

Також наш портал повідомляв, що знадобиться новорічної ночі: як позбутися сонливого стану без сну

Раніше ми писали, зробіть це, якщо не хочете, щоб вам смартфон розряджався за пару годин: дієві поради