Американські вчені з'ясували, що куріння здатне зменшувати людський мозок. Зменьшення об'єму сірої речовини призводить до раннього старіння цього надважливого органу в нашому організмі.

Такі результати досліджень були опубліковані у журналі Biological Psychiatry: Global Open Science.

Куріння. Фото: скрін youtube
Куріння. Фото: скрін youtube

Дослідники підібрали групу із 40 тис. учасників, яким просканували мозок та визначили його об’єм.

Вчені проаналізували розмір мозку, історію паління та генетичну схильність до розвитку шкідливої звички.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Паління, фото pxhere
Паління, фото pxhere

Проаналізувавши інформацію про піддослідних, з'ясувалося, що будь-яка пара із цих трьох факторів взаємопов'язана: історія куріння та об'єм мозку; генетичний ризик куріння та історія куріння; генетичний ризик та обʼєм мозку.

Дослідники також виявили зв'язок між рощміром мозку та кількістю сигарет, які вона курить: чим більше сигарет людина викурює в день, тим менше обсяг його мозку.

Паління, скріншот: YouTube
Паління, скріншот: YouTube

Дослідження також показало, що відмова від куріння може певною мірою призупинити зменшення об'єму мозку, адже учасники експерименту, які кинули курити давно, мали трохи більше сірої речовини в мозку порівняно з тими, хто кинув курити нещодавно.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, перевірте свій раціон: дієтологи назвали крупи, що сильно підривають здоров'я.

Також наш портал інформував, ідеальний продукт для оздоровлення серця: коштує копійки, але ефект безцінний.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, від розладів травлення до утворення пухлин: лікарі назвали продукти, які не можна розігрівати.