Сучасне життя часто ставить перед людиною складні завдання та постійні виклики, які, як наслідок, можуть призвести до синдрому вигоряння. Він проявляється на фізичному та емоційному рівнях, ведучи до виснаження та втрати внутрішнього балансу.

Проте, фахівці із Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», створеної Оленою Зеленською, діляться кількома цінними порадами, які допоможуть запобігти чи пом'якшити цей ефект.

Емоційне вигоряння / фото: Мінреінтеграції
Емоційне вигоряння / фото: Мінреінтеграції

Цим поділилися у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на сторінці у Facebook.

1. Перший крок – дотримання балансу між роботою та особистим життям. Установка графіка для роботи, відпочинку та харчування дозволяє не лише контролювати свій час, а й забезпечує потрібний режим збереження енергії.

Популярні новини зараз
Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

2. Дуже важливо навчитися говорити «ні», коли обсяг завдань стає гнітючим. Стрес та перенасиченість обов'язками можуть призвести до виснаження. Залишіть робочі питання за межами вихідних – це час для відпочинку, насолоди та перезарядки енергії.

Втома / фото: depositphotos
Втома / фото: depositphotos

3. Відволікання від повсякденної рутини – ще один ключ до запобігання синдрому вигоряння. Знайдіть час на заняття хобі, турботу про себе або просто задоволення відпочинком. Все це допомагає відновити баланс та внутрішню гармонію.

4. Зміна себе та свого життя – це не стільки зміна оточення, скільки пошук нового в самому собі. Вивчення нового, розвиток особистості та набуття корисних навичок допомагають зберегти інтерес до життя та підтримують внутрішній заряд.

5. І, звичайно ж, важливо радіти кожному маленькому успіху чи перемозі, винагороджувати себе за досягнення. Подібні свята допомагають підтримувати позитивне ставлення до життя та створюють сприятливу атмосферу для нових досягнень.