Вчення виявили, що деякі фактори в нашому способі життя активують фермент, який захищає теломери — кінці хромосом, кількість якого суттєво впливає на довголіття . Таким чином, дотримання їм може допомогти дожити до сторічного віку.

Дотримання наступних 10 правил допоможуть прожити вам якомога довге і насичене життя.

Довголіття, фото: відкриті джерела
Довголіття, фото: відкриті джерела

1. Дотримуйтесь середземноморської дієти. Вона включає фрукти, овочі, рибу та оливкову олію. Це знижує ризик метаболічного синдрому.

2. Підтримуйте близькі стосунки. Одружені люди зазвичай довше живуть. Можливо, це пов'язано із підтримкою, яку надає шлюб. Навіть розлучені чи овдовілі люди мають у середньому більшу тривалість життя, ніж ті, хто ніколи не був у шлюбі.

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Дідусь на лавці, фото: відкриті джерела
Дідусь на лавці, фото: відкриті джерела

3. Зберігайте соціальні зв'язки. Дослідники з Австралії встановили, що люди похилого віку з широким колом соціальних зв'язків мають менший ризик смертності протягом наступних 10 років, ніж ті, у кого менше друзів.

4. Навчіться справлятися зі стресом. Здатність контролювати стрес допомагає запобігти серцевим захворюванням і збільшити тривалість життя. Для цього корисні йога, медитація та дихальні вправи.

Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube
Тривожність та стрес. Фото: скриншот Youtube

5. Майте життєву мету. Японські дослідження показують, що чоловіки, які мають мету і сенс життя, рідше страждають від інсультів і серцевих захворювань. Це також пов'язано зі зниженим ризиком хвороби Альцгеймера.

6. Практикуйте короткий денний сон (сієсту). Дослідження за участю понад 20 000 осіб виявило, що регулярні післяобідні сієсти знижують ризик смерті від серцевого нападу на майже 40%.

7. Залишіть куріння. Кидок куріння у 30 років може збільшити тривалість життя на десятиліття. У віці 40, 50 або 60 років це може призвести до збільшення тривалості життя на дев'ять, шість або три роки відповідно.

Паління, скріншот: YouTube
Паління, скріншот: YouTube

8. Підтримуйте здорову вагу. Зайвий жир провокує розвиток діабету, підвищеного кров'яного тиску, серцевих нападів та інших захворювань, що вкорочують тривалість життя.

9. Освойте принцип Окінави. Жителі Окінави, Японського архіпелагу, мали найвищу тривалість життя завдяки своєму традиційному раціону, багатому зеленими та жовтими овочами, а також низькою калорійністю — в в середньому вони вживали лише 80% від щоденної норми калорій.

Правильна їжа у спеку. Фото: Facebook
Правильна їжа у спеку. Фото: Facebook

10. Освоюйте релігійні практики. Люди, які регулярно відвідують церкву, мають більшу тривалість життя, а також сильнішу імунну систему та психіку порівняно з тими, хто цього не робить.

Нагадаємо, питна дієта, яка позбавить вас від 4-10 кг всього за тиждень: як правильно почати, щоб не нашкодити собі

Як повідомляв Знай.ua, несподівано корисний напій: досвідчені господині поділилися незвичайними побутовими лайфхаками з пивом