Кожен із нас хоч раз у житті стикався з самотністю, і з кожним роком кількість самотніх людей помітно зростає.

Експертами доведено, що соціальна ізоляція протягом тривалого часу підвищує ризик виникнення різних захворювань та навіть передчасної смерті. Про це свідчить нове дослідження вчених із Університету Глазго, пише The Guardian .

Вчені винайшли ліки від самотності
Вчені винайшли ліки від самотності

Більш соціально ізольовані люди можуть мати нездорові звички, такі як куріння чи надмірне вживання алкоголю. Також фактором самотності може бути відсутність когось, хто міг би допомогти відвезти їх до лікаря або спонукати їх звертатися за допомогою, коли це потрібно.

Очевидно, що у великій зоні ризику знаходяться саме люди похилого віку, оскільки з віком все складніше зміцнювати сімейні узи, знаходити нових друзів і навіть мати сили вийти з дому. Однак і молодим не слід забувати про важливість таких речей.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина "Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Вчені переконані, що асоціальні люди, які не мають друзів, мають на 77% більше шансів померти від будь-якої іншої причини і ще вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань або інсульту. Порівняно з тими, хто жив із кимось, щодня бачив друзів чи сім'ю.

Догляд за літніми. Фото: Youtube
Догляд за літніми. Фото: Youtube

Виявилося, що відвідування щонайменше раз на місяць сім'ї та близьких може помітно покращити душевний та фізичний стан людини, зменшивши ризик ранньої смерті, що дозволяє припустити, що така соціальна взаємодія потенційно має захисний ефект.

"Схоже, що ризик існує (серед) людей, які дуже ізольовані і ніколи не бачать друзів і родичів або бачать їх рідше, ніж раз на місяць", - сказав співавтор дослідження Джейсон Гілл, професор кардіометаболічного здоров'я у Університет США, Глазго.

Хто в зоні ризику

Вчені провели дослідження з людьми, середній вік яких 57 років. Завдяки цьому вони виявили 5 різних форм соціальної ізоляції. Кожна з них має потенційно високий ризик смерті, а у тих, хто має більше однієї - під ще більшою загрозою.

Люди, яких ніколи не відвідували друзі чи сім'я, мали на 53% більше шансів померти від серцево-судинних захворювань та на 39% більший ризик смерті порівняно з відвідуваними. Ті, хто, у свою чергу, жив на самоті, мали на 48% більше шансів померти від серцево-судинних захворювань.

Нагадаємо, бюджетні аналоги дорогих ліків - чи можна їм довіряти

Раніше ми писали про те, що плитка шоколаду замість аптечки: від яких хвороб може захистити улюблені ласощі

Як повідомляв Знай.ua, плачте на здоров'я: вчені розповіли, як сльози впливають на організм