Восени важливо правильно підготувати рослини до зимівлі, щоб влітку всі кущі радували гарним врожаєм.

Догляд за кущами ягід має певні особливості. Саме тому, їх потрібно обов'язково враховувати.

Після опадання листя, потрібно провести обрізку кущів. Це робиться з урахуванням всіх нюансів культури рослини. Наприклад, в аґрусу видаляємо: пошкоджені, сухі та гілки, заражені хворобами. Окрім цього необхідно розрідити крону, прибравши пагони, які її загущують. Для обрізки смородини, потрібно видалити гілки, яким понад 6 років та зовнішні гілки, переплетені між собою.

Чорна смородина, скріншот: YouTube
Чорна смородина, скріншот: YouTube

Для обробки підійде 3% розчин бордоської речовини, або інший засіб, який підходить для смородини та аґрусу.

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Чи буде в Україні долар по 50 гривень: експерт розповів, до чого готуватись Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Перед осіннім перекопуванням необхідно внести добриво. Для цього можна взяти суперфосфат, органічні добрива або калій. Вид удобрення залежить від виду ягідного чагарнику.

Перекопування

Обкопувати кущі потрібно обережно, щоб не зашкодити корінню. Для агрусу рекомендується перекопувати на глибину 15 сантиметрів між кущами та 5-10 сантиметрів в пристовбурному колі. При обкопуванні смородини, глибини має бути не більш як 10 сантиметрів між кущами та не більше 5 см під кущами.

Догляд за аґрусом, кадр з відео
Догляд за аґрусом, кадр з відео

Полив

Кількість води для поливу ягідних чагарників напряму залежить від погодних умов осені. Якщо вологи було недостатньо, то рослину потрібно обов'язково полити. Для 1 куща агрусу - не менше 2 відер води, а для 1 куща смородини кількість води становитиме 2-3 відра.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай інформував, борщ варитимете і на Великдень: як правильно зберігати буряк, щоб він пролежав до весни

Також наш портал повідомляв, посійте зелень вже зараз і збирайте урожай ранньою весною: особливості осінньої посадки

Раніше портал Знай інформував, обрізка малини восени: коли потрібно це робити, щоб отримати гарний врожай