Масштабні російські обстріли критичної інфраструктури України змушували людей минулого року неабияк понервувати.

Саме тому зараз потрібно подбати про майбутню зиму, доклавши стільки зусиль, як ніколи раніше. Адже цей опалювальний сезон обіцяє бути складним.

Опалення, instagram.com/kyivtypical
Опалення, instagram.com/kyivtypical

Так і мешканець Львівщини Василь Смеркло вирішив утеплювати будинки на зиму за допомогою екологічних панелей із очерету. Ідею чоловік позичив у європейців, які особливо опікуються екологічним утепленням будинків.

Українець упродовж кількох років розробляв свій проект, займаючись очеретом, зрештою зрозумів, як із нього можна виготовляти утеплювальні щити.

Популярні новини зараз
Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково
Показати ще

"Не одну годину просидів в інтернеті, осягаючи ази технології виготовлення утеплювачів щитів із цього екологічно чистого матеріалу. Вирішив, що люди повинні зацікавитися ними, адже екологія зараз у моді. Щоправда, спостерігаю це лише за кордоном .У моєму рідному селі, наприклад, ніхто ще не купив у мене жодної утеплювальної панелі", – розповів він. Василь Смеркло

Очерет, скріншот з відео
Очерет, скріншот з відео

Львів'янин розповів, що техніку виготовлення очеретяних плит Василь побачив у майстрі Полтавської області. Розповідає, що на день може виготовити 8-10 щитів, що становить приблизно 8-10 метрів. А один квадратний метр продає за 100 гривень.

Як розповів майстер, щільно укладені стебла очерету створюють відмінну теплоізоляцію, адже п'ятисантиметрові по товщині плити замінюють цілу цеглу. У той же час, на відміну від вати, пінополістиролу або пластику, рослина екологічно чиста, тому що росте всього рік і не встигає набратися шкідливих речовин.

Крім того, перевагами очерету є те, що він стійкий до дії різноманітних мікроорганізмів, що провокують гниття матеріалу і появу грибка. Крім того, гризуни та комахи при контакті з очеретом гинуть. У той же час легкозаймистість, яка є єдиним недоліком цього матеріалу, легко усувається при обробці спеціальними розчинами.

Опалення, скріншот: Youtube
Опалення, скріншот: Youtube

Нагадаємо, як провітрювати житло у опалювальний сезон: щоб не замерзнути та бути здоровим.

Раніше ми повідомляли, що буде набагато тепліше: експерт підказав, наскільки далеко потрібно ставити меблі від батареї.