В цей день Христос прямо говорить учням про прийдешні страждання і останній раз проповідує в Єрусалимському храмі, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Сьогодні віруючі згадують притчі, які Ісус промовив у Єрусалимському Храмі. А первосвященники та старійшини, чуючи притчі Христові і повчання, задумали схопити Його і вбити. Але напасти на Христа відкрито не вирішувалися, боячись народу, який шанував Його за пророка.

Перш ніж Ісус Христос почав навчати народ в Єрусалимському храмі, первосвященники й старші намагалися докорити Христа, задавши Йому питання про те, якою владою Він це робить. Знаючи їх лукаві наміри, Господь відразу ж викрив їх, запитавши про походження Іоаннового хрещення, відповідь вони не змогли дати. Крім того, Господь притчею про двох синів дав зрозуміти, що навіть митарі і блудниці, повіривши Іоанну Хрестителю, випередили знавців Божого Закону на шляху до Царства Небесного.

У Великий Вівторок фарисеї і первосвященники намагалися схопити Ісуса. Про це йдеться і в притчі про злих виноградарів, в якій описана історія іудейського народу, який вбивав посланих Богом пророків.

Показуючи, що Царство Боже спочатку було відкрито для обраного іудейського народу, але відкрило двері всім тим, хто шукає Господа, Христос розповідає притчу про покликаних на шлюбний бенкет. Добровільно відмовившись від влаштованого царем бенкету і убивши посланників царя, запрошені гості своєю відмовою і злісним ставленням до царя відкрили двері весільного бенкету для всіх людей.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Фарисеї посилають до Христа своїх учнів разом з іродіянами, які задають Господу питання про те, чи годиться давати податок кесарю. Але Ісус узяв динарій, на якому був зображений кесар, сказав: «Віддавайте кесареве кесарю, а Боже Богові», тим самим викривши їх лукавство і розмежувавши ставлення до Бога і земної влади. Виявляючи лицемірство іудейських служителів народу, Христос учив про воскресіння померлих і дав дві найголовніші заповіді: про любов до Бога і ближнього.

Утреня Великого Вівторка також, як і Утреня вчорашнього дня починається співом тропаря «Се Жених грядет в полунощи». В основі його лежить притча про десять дів (Мф. 25: 1-13). Вона вчить про необхідність пильнувати і молитися. Церква звертає увагу віруючих на необхідність завжди бути готовими до зустрічі Небесного Жениха - Христа.

Разом з образом десяти дів, в Євангелії цього дня пропонується притча про таланти. Вона розкриває сенс постійного збільшення того потенціалу, який заклав в нас Сам Бог, тим самим допомагаючи ближнім.

Як повідомлялося раніше, в цьому році Страсна седмиця триватиме з 26 квітня по 1 травня. У період Страсної Седмиці Церква закликає вірних взяти участь в особливих богослужіннях і стати причасниками священних спогадів про страждання і жертви Христа.