Сьогодні в Україну доставлять 117 тисяч доз

Попри вихід деяких регіонів України з червоної карантинної зони і гучне відкриття гірськолижного курорту Буковель, що днями відкрило свої двері для відпочиваючих, ситуація із захворюваністю поки залишається напруженою. Станом на 16 квітня, в країні зафіксовано 17 479 нових підтверджених випадків інфікування COVID-19. З повідомлення про рівень захворюваності в областях та хід вакцинації міністр охорони здоров'я Максим Степанов особисто прибув до Парламенту.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Ситуація в областях

Тенденція до зменшення рівня госпіталізації наразі спостерігається в кількох областях.

"Дві області з трьох, в яких ситуація була найважчою, а це Закарпатська та Івано-Франківська, вже виведені з червоного рівня епіднебезпеки. Чернівецька готується до послаблення карантинних обмежень. Інші області демонструють стабілізацію ситуації і стійку тенденцію до зменшення рівня госпіталізації", - повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов в ході Години запитань до Уряду.

карантин в Україні, фото unian
карантин в Україні, фото unian

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Втім, в деяких регіонах країни ситуація залишається критичною.

"Все ще напруженою залишається ситуація в Київській області, Львівській, Хмельницькій, Одеській та м. Києві. Наші лабораторні центри кожної доби проводять 35 тисяч тестів", - відзначає Максим Степанов.

Лікарня, фото: Unian
Лікарня, фото: Unian

Що "нашкребли" в бюджеті і коли доставлять вакцини?

Наголосив міністр і на замалому фінансуванні галузі.

"На виконання зобов'язань перед українським народом ми запитували 296, 6 млрд грн – отримали в підсумку 159, 2 млрд. Всього на закупку вакцин потрібно було закласти до бюджету 15 млрд грн – Міністерство отримало 3, 9 млрд, які вдалося нашкребти із загального і спеціального фонду. Майже вдвічі отримало Міністерство на стаціонарну допомогу пацієнтів з COVID-19", - відзначає міністр охорони здоров'я України.

Очільник МОЗ Максим Степанов, фото з вільних джерел
Очільник МОЗ Максим Степанов, фото з вільних джерел

Повідомив профільний міністр і про тимчасову затримку у поставках вакцини.

Так, за словами Максима Степанов, лише в цьому півріччі за проплаченими контрактами, без врахування ініціативи COVAX, Україна вже мала отримати 3,9 млн доз. Але контракти контракти поставки зриваються по всьому світу.

"Сьогодні перші 117 тисяч доз вакцини прибудуть до України. Наступні партії – 10 млн доз вакцини Pfizer – за прямими поставками очікуємо, починаючи з травня-червня. Загалом, у нас за поставками від різних виробників законтрактовано 32 млн доз вакцин і ми продовжуємо контрактувати далі", – наголосив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

Вакцинування у Львові, фото зі сторінки Андрія Садового
Вакцинування у Львові, фото зі сторінки Андрія Садового

Як підкреслив міністр, указ президента Володимира Зеленського щодо всеохоплюючої імунізації українців цього року буде виконано в повному обсязі.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.