Журналістка та перекладачка Ірина Славінська, продюсерка «Радіо Культура» в ефірі програми «Таран VLOG» Віктора Тарана розповіла про те, в яких умовах після Другої світової війни розвивалися жіночі рухи на різних територіях України і як перші українські феміністки проголошували націоналістичні гасла.

Вона розповіла, що після завершення Другої світової війни соціально-політична ситуація в різних частинах України була різною, зокрема і з жіночими рухами. Особливо на територіях, що були під контролем Польщі і територіях, уже окупованих більшовицькою владою.

«Наприклад, у 1921 році в більшовицькій компартії створено перший осередок жінок, ніби такі «жінгрупи» чи якось так називалось. Олександра Коллонтай була одним із драйверів цієї історії. Але у 1930-ті роки ці жіночі групи партії було скасовано, тому що було вирішено і оголошено, що проблема з нерівністю вже подолана, в СРСР говорити про проблеми жінок вже немає потреби, все в порядку. В 30-ті роки, думаю, не треба давати коментар: Сталін, репресії, дуже скоро стане Сандермох і вся ця мясорубка з українською інтелігенцією - очевидно, що гайки закручували.

Для порівняння вона наводить у приклад підвладний Польщі Львів у 1921 році. Після Першої світової війни відбудовувались визвольні процеси, і в цей час у Львові відбувається дуже потужний з’їзд українок. У нього було декілька цікавих ознак. По-перше, організаторки хотіли позбавити враження, що це якась радикальна нова штука. Для них було дуже важливо, щоб у цьому з’їзді взяли участь і представниці більш старих рухів, жінки, які є матерями жіночих рухів в Україні.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

«Саме тому туди була запрошена Ольга Кобилянська - абсолютний матріарх жіночих рухів на той момент. І там відбулась дуже відома промова Мілени Рудницької, під час якої Рудницька, крім важливих слів про жіночі права, про те що жінки вимагають рівних із чоловіками прав - це не вперше сказані, але досі дуже гострі слова - говорить про мрію про соборну Україну зі столицею у Києві. Це ілюстрація того, як жіночі рухи були тісно повязані із рухами за визволення України», - каже Славінська.

При цьому, журналітска відмітила, що польська поліція, присутня на цьому з’їзді, який був дозволений владою, після слів Рудницької про столицю у Києві розігнали цей захід і він далі офіційно не відбувався. Проте в наступні дні жінки-учасниці різних поколінь і рухів таємно зустрілися та опублікували таємний маніфест з’їзду, де проголошували озвучені речі.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Славінська заявила, що в Україні одиниці жінок дослужуються до дійсно високих звань.

Нагадаємо, Юрій Рибчинський та його син обговорили деталі та нюанси передумов Другої світової війни.