Яких змін чекати?

Запропонована дата виборів мера Харкова, додаткова COVID-допомога українцям, що опинилися в червоній карантинній зоні, і нові ЄС-стандарти дитячої їжі увійшли до топу найцікавіших законопроектів, нещодавно зареєстрованих у Верховної Раді. Та на цьому перелік не закінчується. Що ще нового підготували народні депутати, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото rada.gov.ua
Верховна Рада - фото rada.gov.ua

Увічнення Василя Сліпака: День пам'яті – у грудні

Одним з найсвіжіших став проект Постанови про внесення змін до додатка постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2021 році" № 5303.

Ним пропонується увіковічення імені Героя України, воїна добровольця, кавалера ордену "Золота Зірка" (посмертно), соліста Паризької опери Василя Сліпака.

Василь Сліпак - фото wz.lviv.ua
Василь Сліпак - фото wz.lviv.ua

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Передбачений День пам'яті - 20 грудня 2021.

25 березня документ був одержаний Верховною Радою, а 26 березня – вже переданий до одного з трьох профільних Комітетів.

Проект Постанови № 5303 - скріншот
Проект Постанови № 5303 - скріншот

У разі підтримки, дана Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Василь Сліпак - фото з Фейсбук
Василь Сліпак - фото з Фейсбук

Розслідування протестів на Банковій – ініціювало понад 100 нардепів

Більше 120 парламентарів стали ініціаторами проекту Постанови про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України. Мова про масові протести на підтримку засудженого за вчинення кримінального правопорушення Сергія Стерненка.

Сергій Стерненко: джерело: Facebook
Сергій Стерненко: джерело: Facebook

Проект Постанови № 5295 зобов'язує МВС України, СБУ та ДБР забезпечити швидке, повне, неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку цих подій.

Проект Постанови № 5295 - скріншот
Проект Постанови № 5295 - скріншот

"Біля входу в будівлю зібралося понад 1000 активістів. Учасники акції протесту обстріляли будинок з піротехніки і намагалися проникнути всередину приміщення, розбивши декілька вікон та пошкодивши вхідні двері. Окрім цього, учасники погрому залили стіни та бруківку фарбою, а також намагалися підпалити будівлю", - йдеться в Пояснювальній записці проекту Постанови № 5295.

Є коментар і щодо тодішніх дій представників поліції.

"Поліція намагалася зупинити протиправні дії учасників протесту та відтіснити їх від входу в Офіс Президента, однак протестувальники з метою провокування правоохоронців на жорсткі дії та для створення ілюзії розгону нібито мирної акції, почали кидати в поліцейських фаєри, у зв'язку з чим правоохоронці змушені були відступити", - зазначено в Пояснювальній записці.

Протести, Офіс президента - фото radiosvoboda.org
Протести, Офіс президента - фото radiosvoboda.org

Перш ніж потрапити до сесійної зали, № 5295 має пройти розгляд в 6 профільних Комітетах Верховної Ради.

А щотижневий звіт щодо ходу розслідування подій, які відбулись 20 березня біля Офісу Президента України, має надаватися Комітету з питань правоохоронної діяльності актуальну інформацію.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Бюджетні виплати "молочникам": до 90 тис грн – на господарство

Одним з нещодавно зареєстрованих став і проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" щодо стимулювання виробництва молока № 5297.

Згідно з документом, в країні передбачається запровадження окремого виду державної підтримки – для виробників молока.

Молоко, фото Асоціація виробників молока
Молоко, фото Асоціація виробників молока

Законопроект № 5297 - скріншот
Законопроект № 5297 - скріншот

Також дотацію зможуть отримувати сільськогосподарські підприємства – виробники молока, однак для них вимоги будуть дещо вищі.

"Не менше 6 тонн та не більше 10 тонн виробленого молока на одну ідентифіковану велику рогату худобу молочну. Загальне обмеження буде визначатися в сумі не більше, ніж 200 розмірів мінімальної заробітної плати, а молоко повинне відповідати найвищим стандартам, визначеним профільним міністерством для експортної продукції", - йдеться в Пояснювальній записці до № 5297.

Корови, Goferma
Корови, Goferma

Нагадаємо, 1 січня 2021 року мінімальна заробітна плата в Україні становить 6000 грн. А з 1 грудня 2021 року сума збільшиться до 6500 грн.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що переведення годинника має бути викорінено в Україні з 2022 року – нардепи повідомили деталі "затримки".