Хто підпадає під "хвилю"?

Не встигли українці змиритися із невтішною новиною заступника Голови Верховної Ради Олени Кондратюк про те, що днями Україна потрапила до п'ятірки лідерів Європи за темпами поширення коронавірусу, як з'явився ще один привід для хвилювань. Сьогодні, 17 березня, парламентарі повідомили про чергову "хвилю" зачинення медзакладів та Центрів надання соціальних послуг. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

"Тенденції" часів Уляни Супрун в дії: працівники медзакладів на межі звільнень

Про продовження "тренду" колишньої в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун повідомив в ході брифінгу Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

"Ми всі пам'ятаємо, що в минулому скликанні пані Уляною Супрун була розпочата, так би мовити, реформа охорони здоров'я – галузі, яка вкрай важлива для кожного українця. І, на жаль, ми бачили, як в контексті цієї реформи, виконуючи роль заступника міністра охорони здоров'я, основним було завдання скоротити максимально видатки на галузь охорони здоров'я. В неї це успішно все вдалося – були закриті сотні малих лікарень, які надавали послуги населенню", - повідомив під час виступу народний депутат України Сергій Євтушок.

Уляна Супрун, фото news24
Уляна Супрун, фото news24

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Як відзначив нардеп, особливо це торкнулося сільської мережі. Ситуація залишається гострою і сьогодні.

"Ми вже пройшли той період, але, на жаль, ми спостерігаємо ті самі "тренди" і тенденції по таких реформах і в нинішній час. Така собі, так би мовити, подвійна синергія. У мене зараз в руках звернення трудового колективу Рівненської обласної клінічної лікарні паліативної медицини. Вони звертаються про допомогу, адже певним наказом керівництва області було переведено в місто Рівне. А що це значить? Переведено – це значить ліквідовано", - зазначає Сергій Євтушок.

Сергій Євтушок - фото з Фейсбук
Сергій Євтушок - фото з Фейсбук

Наголосив політик і на тому, всі ті працівники, які обслуговували тих пацієнтів – а це складні пацієнти – будуть змушені звільнитися зі своїх робочих місць. А даний приклад є лише частиною загальної "хвилі" зачинень.

"Що не менш важливо? Те, що ці пацієнти потребують щоденного, специфічного уходу. Коштів для утримання таких закладів на рівні району або ОТГ немає, в обласному бюджеті також недостатньо коштів для їх утримання. А тому, власне кажучи, такі заклади будуть закриті. Люди будуть випхані під відкрите небо – а вони навіть в тих умовах і з тими хворобами, які вони переживають, хочуть хоча б нормально померти", - підкреслює заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Офіційне звернення до прем'єра: негайно відновити фінансування

Відповідні звернення вже були в оперативному порядку офіційно направлені у паперовому вигляді і до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, і до профільного міністра Максима Степанова.

"Звертаюся до Кабінету Міністрів України – офіційно до прем'єр-міністра України. Зверніть увагу на такі заклади охорони здоров'я, зверніть нарешті увагу на Центри надання соціальних послуг, які ви теж позакривали. Де є можливості у об'єднаної територіальної громади, то ще утримують, де немає – скорочують або закривають такі центри. А людям зараз потрібна соціальна допомога", - зазначає народний депутат Сергій Євтушок.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Наразі головною метою цих звернень є кардинальний перегляд ставлення представників Уряду до "хвилі" подібних зачинень і негайно передбачити можливість фінансування таких закладів.

"Звертаюся і до міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Зверніть увагу на Рівненський центр паліативної допомоги, який намагаються закрити. Звертаюсь до депутатів Рівненської обласної ради – знайдіть все ж таки можливість профінансувати даний заклад охорони здоров'я. Дайте допрацювати тим медичним працівникам, а не змушуйте шукати долі за кордоном. І ці ганебні речі відбуваються майже щоденно", - підкреслив Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Максим Степанов, facebook.com/moz.ukr
Максим Степанов, facebook.com/moz.ukr

Як на це відреагують в Уряді та подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Разумков повідомив про кардинальні оновлення – зміна Конституції і індустріальні парки.

Знай.ua повідомляв і про останні новини щодо об'єднання "Слуги Народу" з "Батьківщиною" – Олександр Корнієнко дав чітку відповідь.