Нові дослідження спростовують поширений міф про шкоду жирів для печінки . Навпаки, якісні жири в помірній кількості не лише не загрожують цьому органу, а й сприяють здоров'ю.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяОднак самі по собі жири обмаль – важливо також отримувати достатню кількість білків, вуглеводів та мікроелементів.
Одним із ключових для печінки та мозку є холін, відомий також як вітамін B4. Ця органічна речовина відповідає за безліч життєво важливих процесів в організмі. Зокрема, холін позитивно впливає на енергійність, витривалість, когнітивні здібності, детоксикацію, а також комунікабельність.
На відміну від поширеної думки, печінка не боїться ні жирів з їжі, ні холестерину, адже вони їй необхідні для повноцінного функціонування. Понад те, дедалі більше численні дослідження стверджують: підвищений рівень холестерину переважно викликають не продукти харчування, а порушення обмінних процесів у організмі.
Тому сучасна медицина радить звертати увагу не лише на загальний вміст холестерину в крові, а й показники тригліцеридів, індекс атерогенності та стан судин. А головне – це комплексно оцінювати стан здоров'я та спільно з лікарем вибудовувати стратегію не лише лікування хвороби, а й здорового способу життя.
Для оптимального засвоєння та утилізації холіну організм потребує також фолатів (вітамін В9). Адже саме в їхній присутності відбувається синтез холіну в нашому тілі. Отримати фолієву кислоту можна з листових овочів та деяких зернових.
Кращі джерела холіну:
- Яловича печінка та інші субпродукти (краще пташині) - 150 г 2-4 рази на тиждень.
- Лосось та морепродукти (креветки, кальмари, жирна риба) – кілька разів на тиждень.
- Нут. Приблизно 150 г вареного, 2-3 рази на тиждень. Або горох, квасоля.
- Курячий жовток (1-2 на добу).
- Яловичина трав'яної відгодівлі, індичка (містить триптофан, який корисний для настрою та сну), куряча грудка.
- Цвітна капуста серед овочів
- Козяче молоко та кисломолочні продукти з нього.
Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.
Нагадаємо, більше гречку так їсти не будете: топ 3 шкідливих поєднань каші
Як повідомляв "Знай.uа", привіт, діабет: 5 продуктів, які ми їмо дуже часто і наражаємо себе на небезпеку
Знай.ua писав, панкреатит, гастрит і навіть руйнування емалі: кому і чому не можна їсти зелені яблука