Для дачників та городників місяць лютий – період підготовки до майбутнього сезону. Хоч у лютому роботи не так вже й багато, але вона дуже важлива, адже саме в цей період формується основа для майбутнього врожаю. Фахівці кажуть, що фази Місяця прямо впливають на родючість та життєдіяльність рослин.

Наприклад, під час Місяця, що росте, рекомендується садити і пересаджувати рослини, які плодоносять над землею, а в спадну - коренеплоди.

У повний місяць і молодик рослини не чіпають - вони стають дуже вразливими. Місячний посівний календар допоможе точніше розпланувати роботу на городі та в саду у лютому 2024 року. Про це пише Unian.

Протягом лютого дачники закуповують різні насіння для майбутнього посівного сезону. Деякі культури вже починають сіяти на розсаду, щоби до травня пересадити на ділянку. Однак світловий день взимку ще короткий, тому паростки рекомендується підсвічувати фітолампою.

Місячний посівний календар, фото: Facebook
Місячний посівний календар, фото: Facebook

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Ось що можна посадити у лютому на розсаду на підвіконні:

- овочі: перець, огірки, капуста, помідори, баклажани, цибуля, селера;

- ягоди: полуниця та суниця;

- квіти: маргаритки, хризантеми, лобелії, петунії, дельфініум, пеларгонії, левовий зів, чорнобривці.

На городі у лютому перевіряють озимі культури, мульчують їх та проводять снігозатримання. Також протягом місяця вирощують на підвіконні культури, які не вимагають багато місця: зелень, пряні трави, салат, цибуля і часник, морква. У теплицях починають сіяти ранні овочі.

Місячний посівний календар, фото: Unian
Місячний посівний календар, фото: Unian

Місячний посівний календар на лютий 2024 року на кожен день

1-3 лютого: родючі дні. Можна сіяти на підвіконні розсаду цибулі-порею, баклажану, перців і помідорів, а також вирощувати редис, салат, моркву, топінамбур, шпинат. Заготівля квітів цибулин для майбутніх посадок. Підготовка субстрату для розсади. У теплиці можна сіяти будь-які квіти. Не рекомендується використовувати мінеральні добрива та отрутохімікати.

4-5 лютого: посадка цибулі та часнику на підвіконні, вирощування салату та пряних рослин. У саду проводиться санітарне обрізання дерев та чагарників, побілка стовбурів, заготівля живців.

6-7 лютого: хороші дні для посівів будь-якої зелені у теплиці та на підвіконні. На розсаду можна посіяти цибулю-порей і селеру. Поливи рекомендуються помірні, а пересаджувати рослини взагалі не варто.

8-10 лютого: дні молодика. Посівний календар не рекомендує працювати із рослинами.

11-12 лютого: можна сіяти розсаду баклажану, перців, помідорів, капусти та огірків. У теплиці - пікірування розсади, прополювання бур'янів, посів квітів. Можна збільшити полив рослин, але не рекомендується пересаджувати, пошкоджувати коріння і обрізати гілки - рани довго гояться.

Місячний посівний календар, фото: Facebook
Місячний посівний календар, фото: Facebook

12-13 лютого: не дуже родючі дні. Можна посіяти розсаду гострого перцю та квасолі, а також посадити часник, цибулю та пряну зелень. Інші рослини краще не висівати. Дозволено підгодовувати та удобрювати рослини, боротися з бур'янами, хворобами та шкідниками, заліковувати рани.

14-15 лютого: дуже родючі дні. Можна сіяти і садити будь-які рослини: кріп, петрушку, селера, шпинат, прянощі, м'яту, розсаду будь-яких овочів та квітів. Особливо вдалі дні для вирощування гороху та квасолі. У саду можна заготовити живці та зайнятися прищипкою.

16-18 лютого: добрі дні для посіву квасолі, гороху та сочевиці, а також посадки квітів на розсаду. Варто перевірити торішнє насіння та цибулини на придатність до посадки. У саду можна зайнятися лікуванням хвороб та морозобоїн на деревах та чагарниках. Не рекомендуються рясні поливи.

19-23 лютого: це найродючіші дні місяця. Можна садити та сіяти будь-які культури. На підвіконні - посів розсади овочів, квітів і суниці, в теплиці, що обігрівається, можна посадити ранні сорти огірків, томатів, капусти, дині, гарбуза і салату. Можна обрізати садові та кімнатні рослини, а також зайнятися захистом саду від гризунів та сонячних опіків.

24-25 лютого : дні повного місяця. Посіви та посадки заборонені. Можна зайнятися снігозатриманням на ділянці.

26-27 лютого: не дуже врожайні дні Можна пересаджувати, обрізати, удобрювати та лікувати рослини. З рослин садити можна селера, кріп, петрушку, шпинат, салати та часник. Інші культури садити не рекомендується.

28-29 лютого: останні дні зими будуть сприятливими для посадки на розсаду рослин, які дають плоди під землею. Можна сіяти зелень, салати, цибулю та часник. Також у ці дні можна проводити зимові щеплення, обрізати зайві та хворі гілки. При плюсовій температурі повітря можна садити в саду саджанці плодових дерев та винограду.

Нагадаємо, збережіть літо в холодильнику без сантиметра дачі: із цими секретами ваша зелень буде свіжою завжди.

Раніше повідомлялося, власникам городів та паїв нагадали про податок: кому і скільки потрібно заплатити за землю.

Також, важливі січневі завдання для дачників: залишіть поза увагою – не отримайте врожай.