Любителі дачного відпочинку знають, що на дачі окрім шашликів та походів на річку є ще одне дуже важливе завдання – попрацювати на городику. Однак на невеликих дачних ділянках багато господарів намагаються встановити теплицю. Ідея виглядає правильно і вигідно з будь-якого боку, як тільки не подивишся - це забезпечить достатню кількість овочів навесні та достаток продуктів для зимових заготовок.

Щоб ефективніше використовувати сонячну енергію та мінімізувати трудовитрати на вирощування врожаю, ключовим є правильне розташування теплиці по відношенню до сторін світла.

Про те, де найкраще і що потрібно враховувати при встановленні теплиці на дачі, розповів один із українських блогерів-городників у мережі YouTube.

Теплиця на дачу, скріншот: YouTube
Теплиця на дачу, скріншот: YouTube

Широтне розташування теплиці

Розташування теплиці зі сходу на захід називається широтним. При цьому кожен кущ, що росте, отримує сонячне освітлення протягом більшої частини дня. Оскільки фотосинтез проходить найактивніше у першій половині дня, такий розподіл світла дозволяє рослинам ефективно використовувати та накопичувати енергію від сонця.

Популярні новини зараз
У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Проте слід враховувати, що сонце рухається зі сходу на захід, постійно перебуваючи з південного боку, що може призвести до перегріву цієї частини теплиці взимку та нерівномірного накопичення снігу, створюючи нерівномірний тиск на конструкцію теплиці.

Теплиця на дачу, скріншот: YouTube
Теплиця на дачу, скріншот: YouTube

Полюсне розташування теплиці

Розташування теплиці з півночі на південь є кращим для більшості дачників. У цьому випадку рослини на південній стороні отримують основне освітлення, тоді як ті, що знаходяться далі на півночі, одержують менше світла. Це може призвести до витягнутості рослин, що знаходяться в тіньовій частині теплиці. Висвітлення також може впливати на дозрівання та цвітіння рослин – з південного боку вони можуть розвиватися активніше і раніше, ніж ті, що знаходяться на півночі.

Напрямок вітру

Важливо враховувати напрям вітру при виборі розташування теплиці. Переважно, щоб вітер віяв у вузьку торцеву частину теплиці, що сприяє більш ефективної циркуляції повітря всередині конструкції.

Теплиця, Фото: АіФ/ Т. Зав'ялова
Теплиця, Фото: АіФ/ Т. Зав'ялова

Тінь

Також при встановленні теплиці в реальних умовах потрібно врахувати наявність огорож, будинків, дерев або інших об'єктів, які можуть створювати тінь. Це може призвести до необхідності встановлення теплиці не зовсім за оптимальним напрямом, але дозволить кожній рослині отримати максимальну кількість сонячних променів протягом дня.

Нагадаємо, секунди, які рятують: як допомогти людині з опіками і чого робити категорично не можна.

Раніше повідомлялося,їжте і не хвилюйтеся за фігуру: дієтологія розповіла, як прийти у форму після святкових застіль.

Також, як почистити подушки будинку без використання прання: секрет досвідчених господинь.