У церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола від 12-ти, євангеліста Левія Матвія.

Інші назви свята: "Матвій", "Матвій - зима відпітній", "Зима пітніє". Прізвисько "Зима відпітній" день отримав за те, що 16 листопада часто бували відлиги. Також називали день Матвієм Вітродуєм, оскільки часто віяв дуже сильний і холодний вітер.

День Левія Матвія, фото: Азбука веры
День Левія Матвія, фото: Азбука веры

Це другий день Різдвяного посту, а отже пишні застілля влаштовувати не можна. Але на пісну вечерю з чаюванням все одно збиралися. Ви можете зробити так само, ходити у гості ніхто не забороняє. Жінки раніше влаштовували посиденьки в одному будинку, щоб зайнятися рукоділлям, заспівати пісні, розповісти різні історії. Багато хто також ворожив.

Цього дня краще не займатися важкою працею. Просто добре проведіть час із гостями. А якщо прийшла небажана людина, все одно прийміть її, почастуйте. А ось, коли він піде, просто вимийте підлогу та вхідні двері зі святою водою. Також не надягайте червоний одяг, так ви можете накликати на себе лихо. З такої ж причини на Матвія краще не дивитись у дзеркало.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Також був цікавий обряд для молоді. Треба було пройтися селом і зібрати по курниках яйця. Потім їх зносили в один будинок, варили та влаштовували "яєчні бої", як на Великдень. Хлопці "билися" окремо, а дівчата – окремо. А переможці цих двох гуртів ставали парою вечора. Їм перев'язували руки стрічкою і водили навколо таких "заручених" хороводи, доки пара танцювала у колі.

Яйця, фото: Ezoterika.me
Яйця, фото: Ezoterika.me

Для старих теж була справа, вони ділилися з онуками та дітьми історіями з життя, загадували різні загадки та розповідали про різні прикмети.

Ще можна провести змову на бажання. Опівдні потрібно зібрати хвою та березові гілки та зробити з них багаття. Потім встаньте проти вітру. Коли багаття достатньо розгориться, киньте в нього нитку, яку потрібно наговорити своє бажання. Коли вона загориться, скажіть: "Ти, ниточка, гори і моє бажання виконай. Вітер, попіл забери і задумане здійсни. Амінь". Дочекайтеся, щоб багаття догоріло, а золу закопайте в землю. Ідіть, не оглядаючись, не вітайтеся ні з ким, поки не переступите поріг будинку. У жодному разі не давайте нікому цукор та сіль.

Цукор, фото: wikipedia
Цукор, фото: wikipedia

Що не можна робити 16 листопада

Цього дня небажано важко працювати. Не надягайте червоне і не дивіться у дзеркало, якщо не хочете накликати на себе лихо. А якщо випадково одягли річ навиворіт, то краще з дому не виходити, на вас чекають неприємності. Слухайте поради лише кровних родичів, адже чужі можуть збрехати. Не сідайте на стіл, щоб до вас не прийшла біда, і не свистіть, щоб не покликати до дому тарганів. І в жодному разі не ходіть в одному носку, черевику або панчосі. За прикметами ви можете накликати смерть на батьків.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.