Законопроект зібрав 306 голосів

Сьогодні, 2 червня, в ході пленарного засідання Верховної Ради був прийнятий за основу законопроект № 5122 про заборону продажу лікарських засобів дітям. Обмеження стосуються дітей до 14 років – проект Закону накладає "вето" на продаж будь-яких лікарських засобів покупцям, молодшим за цей вік. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, Герман Галущенко - фото ВРУ
Верховна Рада, Герман Галущенко - фото ВРУ

14 років та документ-посвідчення

Даний законопроект передбачає доповнення ст. 21 Закону України "Про лікарські засоби" новим обмеженням.

А саме такою частиною:

"Реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку, забороняється. В разі виникнення сумніву щодо віку покупця реалізація (відпуск) лікарських засобів здійснюється за умови пред'явлення документа, що засвідчує його вік".

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Аптека, фото: скріншот з відео
Аптека, фото: скріншот з відео

А пов'язано нововведення з тим, що сьогодні лікарські засоби, які мають відпускатись аптечними закладами виключно за наявності рецепта, можна спокійно придбати, ігноруючи його наявність.

"Інколи навіть самі фармацевти можуть порадити той чи інший лікарський засіб та закрити очі на відсутність відповідного рецепта у покупця. Особливо це є критичним у випадку, коли лікарські засоби купує неповнолітня особа, оскільки у дитячому віці ще немає повного усвідомлення наявних ризиків від неправильного вживання того чи іншого лікарського засобу", - зазначає Голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Сергій Кузьміних.

5122 - скріншот
5122 - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Присікти "лікарські" самогубства дітей: на виконання – 1 місяць

За даними ВООЗ, випадки самогубства з використанням лікарських засобів займають 2 місце у загальному переліку, значно випереджаючи випадки суїциду з використанням вогнепальної зброї. Причому, близько 60 % з них вчинено неповнолітніми особами.

"Лише по місту Києву згідно статистичних даних спеціалізованої дитячої лікарні ОХМАТДИТ за останні 2 роки цифри залишаються стабільними - 60 дітей на рік. З початку 2021 року фахівці зазначеного медичного закладу вже прийняли 25 таких пацієнтів", - зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту № 5122.

Аптека, фото Обозреватель
Аптека, фото Обозреватель

"За" прийняття проекту Закону за основу проголосувало 306 парламентарів.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

У разі затвердження в цілому, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А Кабмін впродовж 1 місяця має привести у відповідність необхідні нормативно-правові акти.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що для прем'єр-міністра і очільників Міністерств готують наркологічну перевірку: без довідки – не сісти в "крісло".