Планується зібрання позачергового засідання

Останній у квітні пленарний тиждень Верховної Ради стартував з "комунального перевороту". Сьогодні, 27 квітня, в перший же день засідань, представники одразу кількох політичних сил підняли питання щодо зниження в країні тарифів на газ та повернення пільгової вартості на перші 100 кВт/год. Парламентарі заявили про намір зібрати невідкладне позачергове пленарне засідання, де і розглянуть низку цих "комунальних" пропозицій. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

До 13, 5 грн за кубометр: більше 8 млн людей живе за межею бідності

Пленарне засідання розпочалося з обговорення "тарифного геноциду" – саме так парламентарі назвали запропоновану постачальниками вартість річного пакету природного газу для українців.

"Ми бачимо оголошені постачальниками природного газу ціни для населення в межах обов'язкового річного пакету. Ціни перевищили 10 грн за кубічний метр, а в окремих постачальників сягнули в річному вимірі 13,5 грн. "Нафтогаз" озвучив річний пакет за куб 7,99 грн плюс розподіл зверху. У такий спосіб держава захищає громадян в умовах тяжкої економічної кризи?", - зазначає член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Тарас Батенко.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Як підкреслив нардеп, сьогодні 8,5 млн пенсіонерів отримують мізерні пенсії, які не відповідають прожитковому мінімуму.

"При цьому, з нового року різко зросли ціни на все: на продукти харчування, комунальні послуги, на ліки, постковідні випадки вимагають так само великих капіталовкладень. Пенсію підвищили всього на 100-300 грн – склалася ситуація, коли пенсія в Україні в рази менший, ніж навіть мізерний показник прорахований Мінсоцполітики фактичного прожиткового мінімуму", - відзначає член групи з міжпарламентських зв'язків з Польщею, Канадою та Ліванською Республікою Тарас Батенко.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Повернути "бонусні" тарифи на позачерговому засіданні

За проведення "тарифного" позачергового засідання виступають одразу кілька депутатських фракцій і груп: "Довіра", "Батьківщина", "За майбутнє" та ін.

"Ще час виправити ситуацію і поставити ці питання знову на голосування. Ми закликаємо владу терміново переглянути рішення щодо тарифного геноциду та доведення громадян до злиднів. Необхідно негайно скликати позачергове пленарне засідання, щоб змінити цю ситуацію", - підкреслює співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє".

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Як писав Знай.ua, у квітні парламент вже провалив важливе для тисяч українців питання, винесене на позачергове засідання.

Наразі нардепи наполягають на розгляді річного мораторію на зростання тарифів, перегляді тарифного плану для населення та поверненні пільгової вартості у розмірі 90 копійок за спожиті перші 100 кВт/год.

Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua
Опалення. ТЕЦ 5, Київ - фото Знай.ua

Чи назбирає питання тарифів 150 необхідних для потрапляння на стіл Дмитра Разумкова і засідання Погоджувальної ради кількість підписів народних депутатів, читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про об'єднання "Батьківщини" і "Слуги Народу": стали відомі результати перемовин.