НЗСУ можуть дати легальну можливість покрити недостачу фінансування державних клінік за рахунок пацієнтів. Так в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua заявила журналістка Катерина Котенкова і розповіла, чому модель співоплати не така невинна, як може здатися на перший погляд.

Журналістка розповіла про те, що в профільному комітеті Ради створено робочу групу, яка буде займатися питаннями співоплати медичних послуг і страхової медицини. І вже найближчим часом з'явиться відповідний законопроект. Співоплата означає, що частину суми платить держава, а частину - пацієнт зі своєї кишені, оскільки НЗСУ не вистачає грошей для фінансування програми Медгарант.

«Трохи про приватні клініки. Як повідомляють в деяких з них, вони не укладають договір з НСЗУ, оскільки запропоновані тарифи занизькі, їм це невигідно. Але, скажімо, чому людина не може отримати частину коштів за тарифом НСЗУ і доплатити свої гроші до нашого тарифу. У цьому випадку лікування в приватній клініці їй буде коштувати дешевше, ніж якби вона повністю оплачувала все сама. Тобто люди змогли б вибирати - йти повністю безкоштовно «по НСЗУ» в державну лікарню або з доплатою - в приватну», - розповіла Котенкова.

Вона каже, що рано чи пізно доведеться погодитися на модель співоплати, оскільки покривати лікування повністю за рахунок державного бюджету Україна не в змозі. Тобто, на перший погляд, вимальовується цілком «невинна» модель - людина або лікується безкоштовно на тих умовах, що прописані в контрактах клінік з НСЗУ, або - «покращує» пакет, але вже за свій рахунок: доплачує за більш комфортну палату, іменитого лікаря та інше.

Популярні новини зараз
Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Але на практиці все може виявитися не зовсім так. Або навіть зовсім не так: на умовах співоплати будуть надаватися не тільки послуги в приватних клініках, але і в державних. Яким зараз НСЗУ хронічно недоплачує. І вони можуть покрити цю нестачу за рахунок пацієнтів, якщо їм дадуть таку легальну можливість», - заявила Котенкова.

Журналістка зазначила, що глава Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергій Кубанський вважає, що за рахунок пацієнтських доплат держава може спробувати вирішити проблему з лікувальними установами, які зараз фактично опинилися за бортом медреформи, наприклад, комунальні лікувальні заклади, з якими НЗСУ не укладе договір, якщо у них немає сертифіката доступності для маломобільних груп населення. Немає сертифікату - немає контракту з НСЗУ - немає грошей.

«Крім того, на його думку, введення фактично платної медицини суперечить Конституції. Ще в 2002 році Конституційний суд визначив, що таке безкоштовна медицина, яка гарантована громадянам Конституцією, і в якому обсязі вона повинна надаватися. Безоплатно люди повинні отримувати медичну допомогу, яка їм потрібна за життєвими показаннями на даний момент. І тільки за послуги, які прямо не впливають на здоров'я і життя людини, лікарні можуть брати гроші», - розповіла Котенкова.

Нагадаємо, Якименко заявив, що держава залазить в кишеню громадянина через державні підприємства.

Як повідомляв Знай.ua, Чернишов заявив, що медицина Ізраїлю подає приклад світу.