Про Міжнародний жіночий день, який відзначають щорічно 8 березня, ходять різні легенди та міфи.

Що є правдою, а що вигадкою про це свято, розібралася "Всеукраїнська асоціація пенсіонерів.

Міф 1. Восьме березня – свято краси й весни. Фахівці наголошують, що передусім – 8 Березня це міжнародний день боротьби жінок за свої права. Спершу це свято так і замислювалися, а "весна та краса" – це спотворений сенс цього дня.

Міф 2. Восьме березня – радянське свято. Соціологи зазначають, що на початку радянських часів жінкам надали дуже багато прав, однак це була фейкова рівність. Адже насправді жінки не мали можливості обирати, вони повинні були працювати на благо держави. Тоді ж відбулося одержавлення цього дня.

Квіти на 8 березня, кадр з відео
Квіти на 8 березня, кадр з відео

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Відбулася повна деполітизація цього первісно політичного свята. Втрачений революційний характер", – пояснила дослідниця жіночої історії Оксана Кісь.

Міф 3. 8 Березня святкують лише в пострадянському просторі. Насправді це свято є міжнародним - ООН визнала його ще у 1977 році.

Міф 4. Свято застаріло і його треба скасувати. Наприклад, у Коломиї на Івано-Франківщині у 2013 році міські чиновники скасували 8 Березня. Пояснивши тим, що "це свято не сприяє духовному збагаченню українців".

"Це лише свідчення невігластва місцевої влади, яка декларує відмову від принципів гендерної рівності. Я б не називала 8 Березня рудиментом радянської доби", – вважає Кісь.

Квіти на 8 березня, кадр з відео
Квіти на 8 березня, кадр з відео

Міф 5. Вітати жінок уже не потрібно. Багато хто вважає лицемірством вшановувати жінок один раз на рік, коли жінки працюють, як і чоловіки, – цілий рік. Крім того, буде недоречно, якщо керівник співробітницям подарує косметичні набори, наче натякаючи, що цінує не за їхню фаховість, а за вроду.

Міф 6. Жінки й без того рівноправні з чоловіками – спеціальний день не потрібен. Тут варто згадати про те, що більшість жінок отримують за ту ж роботу, яку виконують чоловіки, набагато менші гроші. Також жінки зазнавали гендерної дискримінації й досі страждають від сексуальних домагань.

8 березня, кадр з відео
8 березня, кадр з відео

Нагадаємо, Дорофеєва з голим животом зробила свій вибір за спиною у Дантеса: "Кожен з них вражає". Надя Дорофеєва похизувалася обранцями

Як повідомляв портал "Знай.ua", краще за 1001 троянду: українкам подарували квітку з машин до 8 березня. Українкам презентували величезний подарунок з мініавто

Також "Знай.ua" писав, що пацанка Покрищук оголила груди на 8 березня і показала, як святкувати: "Я тобі нагадаю". Анастасія Покрищук звернулася до жінок з нагоди 8 березня