Окупація частини Луганської області Росією перевернула життя мільйонів людей. Зміни, які принесла влада так званої "ЛНР", торкнулися усіх, у тому числі й дітей-школярів. Своїм складним досвідом навчання поділився хлопець, якому вдалося переїхати з Луганська до Києва.

Фрагментом репортажу Радіо Свобода ділиться у соціальній мережі Twitter користувач @highlander_free.

Юнак зізнається, що не має спогадів про те, як до міста прийшла війна. Однак зміни він відчув, коли почала різко і грубо змінюватися навчальна програма.

"Замість історії України з'явилася історія вітчизни. Ми по суті вивчали історію Російської імперії та Радянського Союзу, цілком безвідносно до подій, які відбувалися в Україні. Я нічого не знав про Голодомор, про УПА", — розповідає він про перші ознаки нового порядку.

Хоча школяр навчався у ліцеї з економічно-правовим ухилом, у програмі з'явилася також стройова підготовка та "мілітаристичні штучки", такі як заліки по збору й розбору автомата, а під час класної години робили листівки для ополченців.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Стройова підготовка в "ЛНР", скріншот Радіо Свобода
Стройова підготовка в "ЛНР", скріншот Радіо Свобода

Також різких змін зазнали і дитячі табори. З 2014 року вони вже займалися не оздоровленням і розважанням дітей, а "пропагандою проросійського мілітаристичного порядку денного".

"Замість дискотек нас вчили танцювати вальс з акцентом на те, що російські люди танцюють вальс, а решта тупого, неосвіченого, некультурного світу танцює щось примітивне, а не таке піднесене, що маєте танцювати ви", — ділиться він деталлю з життя у "оздоровчому" таборі.

"Спортивні секції перетворилися на секції з навчально-воєнної підготовки. Ми буквально розігрували сценки, де хтось був "українським агресором", а хтось був "ополченцем ЛНР", — каже він про черговий мілітаристський аспект.

"Часто мені казали, що я наче з Північної Кореї приїхав", — каже хлопець про те, як реагували на це після його переїзду до Києва.

Нагадаємо, сержант "Крамар" з передової розповів, що робиться на фронті

Також Знай.ua писав, сержант "Змій" мріяв подорожувати світом, але пішов на війну