Євген Клопотенко заявив, що насправді українці не знають своєї кухні. Такого парадоксального висновку кулінар дійшов, вивчаючи місцеві продукти й традиції.

Є різниця між радянською їжею та українською кухнею. І хоча українцям всім добре відомі такі страви, як олів'є, шуба та мімоза, вони насильно нам нав'язані. А своєї автентичної кухні українці не знають, або знають дуже погано.

Про це розповів відомий український кулінар і переможець проєкту "МастерШеф" Євген Клопотенко на своїй сторінці в Instagram.

Клопотенко назвав цілу низку страв, які незнайомі українцям, однак є нашими, рідними: верещака, палюшки, затірка, картопляники, галушки, авантурка, лек, манжа, каплуни, білий буряк з медом, слобідська праженя, шарпанина.

Парадокс полягає в тому, що ці всі страви у кращому випадку знайомі одиницям, а радянські - знають всі, каже кулінар. Але те, що сьогодні називають українською кухнею — на 90% спадок радянських років, який не має нічого спільного зі справжньою українською кухнею.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Клопотенко зізнався, що його надихнув вирушити в гастрономічну експедицію по Україні Котляревський. Саме в його "Енеїді" кулінар знайшов українські страви, які стали справжнім дарунком всім дослідникам української кухні.

"Три роки тому моя свідомість вибухнула, коли я прочитав Енеїду. Котляревський - це реально майстер, батько та бог української літератури, бо він так круто заховав у своєму тексті наші страви, що совєти не змогли докопатися та знищити Енеїду, як частину української національної ідентичності. То ніби дарунок всім дослідникам української кухні. Я тоді навіть не витримав та поїхав в експедицію нашою країною, щоб відшукати автентичну їжу" - розповів кулінар.

Клопотенко протягом трьох років досліджував місцеві кулінарні традиції, що допомогло йому скласти та гастрономічну карту України.

Нагадаємо, Клопотенко розповів, як потрібно вживати Nutella

Як повідомляв портал Знай.ua, Клопотенко поділився ідеальним десертом

Також Знай.ua писав, Клопотенко показав простий рецепт хліба з буряком