Фінансова грамотність – поняття всім відоме, але мало хто справді вміє грамотно розпоряджатись своїми коштами.

Новий рік звичайно асоціюється не тільки зі святковим настроєм, але і початком чогось нового. Тому це чудовий шанс почати розпоряджатись своїми грошима правильно. Як правильно заощаджувати, розповіли в Pro Гроші.

Гроші, фото з вільних джерел
Гроші, фото з вільних джерел

Проаналізуйте минулий рік

Перший крок до успішного планування фінансів – аналіз минулого року, своїх фінансових вкладень та надходжень. Тільки виходячи з цього можна зробити висновок та впевнено крокувати в новий рік з новими знаннями та цілями.

Популярні новини зараз
У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Встановлення фінансових цілей

Фінансова грамотність неможлива без фінансових цілей. Варто сформулювати конкретні цілі, до яких варто йти протягом року. Коли є конкретна мета – є мотивація для звершень та дій.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Створення бюджету

Як відомо, бюджет – основний інструмент для управління фінансами. Його потрібно спланувати реалістично, враховуючи всі свої доходи та обов’язкові витрати. Варто розглянути можливості для скорочення витрат та збільшення доходів.

Відкладайте фінанси

У будь-який момент можуть виникнути неочікувані витрати. Тому завжди варто мати запасну фінансову подушку, яка допоможе у скрутний момент. Не обов’язково він настане, але у будь-якому разі ви будете впевнені, що у вас є хоч якась сума.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Навчайтесь фінансовій грамотності

Фінансова грамотність – те, без чого важко керувати грошима. Наразі є багато безкоштовних курсів, які навчають як поводитись з грошима, щоб їх примножити, а не зменшити.

Нагадаємо, портал Знай інформував, від ліків до продуктів харчування: в Україні хочуть оновити перелік товарів, які не підлягають поверненню

Раніше на порталі Знай повідомлялося, економія заряду буде шалена: українцям розповіли, як скоротити витрату на ноутбуці

Також, наш портал інформував, шопінг на AliExpress: як за допомогою монет у додатку можна зекономити