Турбота про птахів взимку є важливим аспектом підтримки біорізноманіття та допомоги пернатим у виживанні у холодні місяці. Організація "Пласт" надала низку порад про те, як ефективно доглядати годівницю для птахів, щоб забезпечити їм доступ до їжі в зимовий період.

Перше та ключове правило – регулярність годівлі, повідомляє Пласт. Якщо ви почали годувати птахів, важливо дотримуватись певного графіка. Наприклад, підсипайте насіння в годівницю кожні три дні. Це дозволить пернатим звикнути до цього місця як джерела їжі та прилітати сюди регулярно.

Годівниця для птахів / фото: depositphotos
Годівниця для птахів / фото: depositphotos

Наступний важливий аспект – чистота годівниці. Якщо годівниця такого типу, що птахи можуть туди залізти, її необхідно мити, по можливості, хоча б раз на тиждень. Це допоможе уникнути епідемій та збереже умови для безпечного поїдання птахами корму.

Вибір годівниці грає також істотну роль. Він залежить від виду птахів, яких ви плануєте годувати. Наприклад, для великих птахів, таких як голуби або сойки, підійде годівниця-будиночок.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Якщо ж ви хочете забезпечити їжу для дрібніших птахів, варто звернути увагу на циліндричні годівниці. Це допоможе уникнути того, що великі птахи обідатиму всю доступну їжу, не даючи іншим пернатим дістати до корму.

Годівниця для птахів / фото: depositphotos
Годівниця для птахів / фото: depositphotos

Організація рекомендує використовувати сире соняшникове насіння як ідеальну їжу для птахів. Це поживний та доступний вид їжі. Однак, слід уникати давати птахам хліб, особливо чорний або пліснявий. Цей продукт містить мало поживних речовин для пернатих.

Радять також давати птахам:

  • арахіс;
  • грецькі горіхи;
  • суміш для птахів;
  • шматочки яблук або груш, а також овочі, морква чи броколі.

Крім того, слід враховувати місце розміщення годівниці. Рекомендується ставити її там, де часто бачите птахів – це може бути двір чи парк. Також гарною ідеєю може бути встановлення годівниці на присосках для вікна, проте варто пам'ятати, що вони можуть бути менш ефективними, якщо поряд немає зелені чи місцевого пташиного населення.

Горіхи, фото: Знай.ua
Горіхи, фото: Знай.ua

І остання, але не менш важлива порада – звернути увагу на естетику годівниць. Хоча птахам це не важливо, вибір екологічно та естетично приємних матеріалів допомагає підтримувати чистоту навколишнього середовища.

Таким чином, догляд за годівницею для птахів взимку – це не лише турбота про пернатих, а й відповідальність перед довкіллям та його збереженням.

Вам буде цікаво дізнатися, що грітися доведеться всім: як врятувати себе в холодну пору, коли відключать світло і опалення

Також ми повідомляли, кіт і ялинка: як уберегти святкове дерево від пухнастих лап