У Міністерстві охорони здоров’я розповіли українцям про головні симтоми гепатиту А та про те, як не їм заразитися. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Лікарня, скріншот: Youtube
Лікарня, скріншот: Youtube

Вірусний гепатит A — це інфекційне захворювання, спричинене вірусом гепатиту A, що вражає печінку. Його також називають хворобою Боткіна. Це захворювання може мати як легкий, так і важкий перебіг.

Уточнюється, що симптоми гепатиту А можуть включати жовтяницю, головний біль, температуру, слабкість, діарею та нудоту, а також важкість у правому підребер’ї.

Вірусне захворювання передається через брудні руки, забруднену їжу або воду, при цьому інфікований повар також може заразити інших під час приготування їжі.

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти
Коридор лікарні. Фото: Аргументи і факти

Щоб уберегтися від інфікування, потрібно мити руки водою з милом щонайменше протягом 20 секунд, завжди мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після вбиральні.

Потрібно мити овочі та фрукти чистою водою перед споживанням.

Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube
Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube

При цьому, якщо ви не впевнені, що вода з-під крана або криниці безпечна, то варто використовувати для пиття, приготування їжі та миття овочів і фруктів лише бутильовану або кип’ячену воду.

Також запобігти зараження може вакціинація. На ринку доступні кілька вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років).

Інфографіка Гепатит А. Фото МОЗ
Інфографіка Гепатит А. Фото МОЗ